Prof. Dr. Derin Kösebay Bebeğe de bulasabilir
HABERİ PAYLAŞ

Bebeğe de bulasabilir

HPV yani siğile ve rahim ağzı kanserine neden olan Human Papilloma Virüs doğum sırasında anneden bebeğe geçebilir. Ya da anne, temizlik kurallarına uymazsa veya aktif enfeksiyon, dış genital organlarda siğil varsa bebeğe de bulaşma riski vardır...

Bu değeri nasıl düşürürüm?

FSH değerlerim 8.59 çıktı. Bunu düşürmek için ne yapmalıyım? Sanırım ilacı yokmuş. Yumurtayı güçlendirici verilemez mi? Bir de bu değer her ay artar mı? ‘Hayat tohumu düşürüyor’ diyorlar. Biz eşimle korunmuyoruz, ben bu bitkiyi kullanırken hamile kalırsam bebeğe zararı olur mu?


CEVAP

Sevgili okuyucumuz, öncelikle şunu söyleyeyim: FSH değeriniz çok yüksek değil. Bu değeri düşürmeye gerek de yok. İçtiğiniz o tohum nedir, ben bilmiyorum. Çocuk istiyorsanız mutlaka bir doktor kontrolü altına girin, gebe kalamamanızın nedeni araştırılsın. Gebe kalamamanın yüzlerce nedeni olabilir sizde ve eşinizde... Ayrıca şunu da söylemeliyim ki bugün için artmış FSH değerini düşüren başka bir deyişle yumurtalık rezervini artıran madde, ilaç henüz yok.

[[HAFTAYA]]

Kürtaj yapıldı ama...


5 gün önce ilk gebeliğimi 7 haftalıkken sona erdirdim. Kürtajdan sonra şu an bile ara ara koyu renk kan pıhtısı ve kan geliyor. Sancılarım oluyor. Özellikle tuvalet esnasında sıkıntı yaşıyorum. Acaba bu yaşadıklarım normal mi?

CEVAP
Sevgili okuyucumuz, kürtajdan sonra bir süre (3-5 gün) hafif kanama devam eder. Belki ufak tefek ağrılar da olabilir ama bu şikayetler devam ediyorsa veya artarak sürüyorsa bir kadın-doğum uzmanına başvurmanız bence en uygun yoldur. Parça kalmış olabilir, enfeksiyon olabilir ve daha birçok ihtimal de var.

Bebeğimize bulaşır mı?

8 aylık hamileyim. Genital bölgedeki siğil dondurma yöntemi ile kurutuldu. Ama virüsün orada olduğunu, normal doğum yapamayacağımı söylüyorlar. Bebeğe bulaşma riski varmış. Bu doğru mu? Bu konu hakkında bilgi verir misiniz?

CEVAP


Sevgili okuyucumuz, HPV’nin gebelikte anneden çocuğa geçme olasılığı çok düşüktür. Ama doğum sırasında geçebilir. Annenin gereken hijyen kurallarına uymaması halinde (emzirme esnasında kirli el veya kirli materyellerden) bebek HPV enfeksiyonunu alabilir. Doğum şekline gelince: Tedavi edilmiş ve siğilleri tamamen yok edilmiş birinde normal doğumun çok riskli olacağını sanmıyorum. Aktif enfeksiyon veya dış genital organlarda siğiller varken bebeğin enfekte olma riski vardır. Aşılama konusunda benim düşünceme gelince; yaklaşık 10-12 yaşından itibaren tüm kız çocukların aşılanmasında yarar var. Dolayısıyla siz ve eşiniz de aşılanmalısınız.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder