Prof. Dr. Derin Kösebay Bir ay beklemek en doğrusu
HABERİ PAYLAŞ

Bir ay beklemek en doğrusu

Rahim ameliyatından 1ay ya da 40 gün sonra operasyonu yapan doktor hastasını muayene eder. Eğer her şey yolundaysa ve bir sorun yoksa normal hayatınıza, cinsel yaşama dönebilirsiniz, endişeye gerek yok

Yumurtlama olmuyor

2.5 yıllık evliyim. 1.5 yıldır çocuk istiyoruz ama olmadı. Doktorum geçen ay “Tedaviye başlayalım” dedi. İlaç kullandım. Kontrole yumurta göremedi ve “Yumurtalıkların yavaş çalışıyor” dedi. Yine ilaç verdi. Bu hastalık tedavi edilir mi? Çocuğum olur mu? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, yumurtlama sorunu pek çok genç kadında görülebiliyor. Genellikle de kolay tedavi ediliyor. Hormonlarınızın durumuna göre doktorunuz size daha doğru bilgi verecektir. Umarım sorun yaşamadan bebek sahibi olursunuz, sevgiler.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Tedavim ne kadar sürer?

21 yaşında, 1,5 senelik evliyim. 1 yıldır adet düzensizliğim var. Doktor “Polikistik over” dedi. Sonuçları yazıyorum. Doğum kontrol hapını 6 ay kullanacakmışım. Ne kadar tedavi görmeliyim? Bir de tüylenme ve kilo fazla var. Ne yapayım? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, sizde belirgin bir hormonal bozukluk var (Polikistik over). Bu nedenle doğum kontrol hapı verilmiş. İlacı kullanın, kilo verin. Doktorunuz gebe kalmanız için gereken tedaviye geçecektir, merak etmeyin.

Cinsel yaşama ne zaman dönebilirim?

44 yaşında kadınım. 1 ay önce rahim ameliyatı oldum. Rahim büyümesi ve myom vardı. Patoloji sonuçları iyi geldi. Nelere dikkat etmem gerekiyor? Normal cinsel yaşama ne kadar sonra başlamalıyım? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, rahim ameliyatından sonra 30-40 gün sonra ameliyatı yapan doktorun sizi muayene etmesi ve her şeyin normal olduğunu söylemesi lazım. Sonra normal hayata dönebilirsiniz.

Anne olabilir miyim?

35 yaşındayım, bekarım. 2011 Nisan’da memede kitle bulundu, alındı. 3 kur kemoterapi, 45 günlük radyoterapi aldım. Evleneceğim, ne zaman çocuk yapabilirim? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, geçmiş olsun. Umarım hastalığınızla ilgili artık sorun kalmamıştır. Doktorunuz gerekli incelemeleri yaptıktan sonra umarım size gebelik için izin verecektir. Bunun için çok acele etmeyin. Düşük riskli grupta (Tümör cinsi, büyüklüğü, koltuk altına atlayıp atlamamış olması gibi faktörler) gebe kalmaya onay vermek daha kolay. Ama sizi tedavi eden cerrah ve onkolog durumunuza göre tavsiyede bulunacaktır. Bu arada kemoterapi tedavisinin yumurtalıklarda ne değişiklikler yaptığı da incelenmeli. Yumurtalıklar normal durumda ise ve eğer gebeliğe izin verilirse çoğu kere tüp bebek yöntemi tavsiye edilmektedir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder