Prof. Dr. Derin Kösebay Birkaç ay ağrı çekebilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Birkaç ay ağrı çekebilirsiniz

Spiral gebeliği önlemede kullanılan en etkili yöntemlerden. İlk kez kullananlarda birkaç ay ağrılar, adet öncesi ve sonrasında kahverengi lekeler, adet miktarında artış olabilir. Merak etmeyin, bir süre sonra bu şikayetler geçer

Ağrılarım var, spiral yüzünden mi?

34 yaşındayım, 4 yıllık evliyim. Geçen ay spiral takıldı. Hayatım altüst oldu. Adet düzenim bozuldu, kasıklarımda ve belimde ağrı var. Acaba bunlar spiralden mi kaynaklanıyor?

CEVAP

[[HAFTAYA]]

Sevgili okuyucumuz, gebeliği önlemede çok etkili ve güvenilir bir yöntemdir spiral. İlk kullananlarda birkaç ay ufak ağrılar, adet öncesi ve sonrasında kahverengi lekeler, adet miktarında artış olabilir. Bir süre sonra bu şikayetler kendiliğinden geçer. Zaman zaman da ilaç vererek bu şikayetleri düzeltmemiz gerekebilir. Her şeye rağmen en kullanışlı ve güvenli yöntemlerden biridir. Spiralin iyi takılmamasına veya rahim içinde yer değiştirmesine bağlı ağrı ve kanamalardır. Bazen az da olsa kokulu akıntılar görülebilir. Doktor kontrollerinde bu durum kısa sürede düzeltilebilir. Bir şikayete neden olmuyorsa genellikle 5 sene rahim içinde tutulabilir.

Haberin Devamı

Kist neden tekrarlıyor?

33 yaşındayım. Ameliyat oldum, çikolata kisti alındı, tekrar üredi. Doktor laparoskopi yapılacağını söyledi. Acaba bu kistten kurtulmamın bir yolu yok mu?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, çikolata kistinin tekrarlama riski vardır. Kist alındıktan sonra uzun süre ilaç tedavisi gerekir (Verilecek ilaç hormondur). Çocuk isteniyorsa yapılacak tedavi farklıdır. Gebe kalırsanız uzun bir süre rahat edebilirsiniz (Gebelikte çıkan yüksek hormon miktarı hastalığın tekrarlamasını uzun süre engeller). Çok nadiren de olsa çikolata kisti sık tekrarlayan hastalarda ameliyatla rahim ve yumurtalıkların alınması gerekebilir. Doktorunuz “Ameliyat” dedi ise, olun ve sonra ilaç tedavisini ihmal etmeyin.

Dudaklardan biri uzun

23 yaşındayım, vajinamdaki iç dudaklardan biri diğerine göre uzun. Herkes “Olur o kadar” diyor ama ben normal olmadığını düşünüyorum. Bir doktora başvurayım mı?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, vücudun sağı ile solu arasında çoğu kere bir boyut farkı vardır. Ama bu çok abartılı olmadığı için fark edilmez. Dış genital organlarda da bu farklılık olabilir. Görmeden bir şey söylemek doğru değil. Ama bu şikayetlerle müracaat eden pek çok kişide herhangi bir cerrahi müdahale yapılması gerekmiyor. Siz isterseniz bir doktordan fikir alın.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder