Prof. Dr. Derin Kösebay Bulantı yatağa düşürebilir
HABERİ PAYLAŞ

Bulantı yatağa düşürebilir

Gebelikte en çok bulantı ve kusmadan yakınılır. Bazen bulantı o kadar aşırıya kaçar ki kadın beslenemez hale gelir, ağırlaşır. Böyle bir durumda anne adayını hastaneye yatırıp hem ilaç hem de psikolojik tedavi yapmak gerekebilir.

[[HAFTAYA]]

Çocuğumuz olmuyor

4 yıldır evliyiz. Çocuğumuz olmadığı için hastanelere gittik. Doktor, eşimin rahminde kist olduğunu söylüyor. Bizim ne yapmamız gerekiyor?

CEVAP Sevgili okuyucumuz, bu konuda pek çok kere yapılması gerekenleri anlatmaya çalıştım. Yapılacak şey bir doktora güvenmek ve onun tavsiyelerine uymaktır. Bebek isteyen birçok aile hemen gebelik olmayınca doktor değiştirmeye başlar. Bu durum daha çok zaman kaybına neden olur. Bence biraz sabırla beklemekte yarar var (En azından bir doktorun tedavi sonucunu görene kadar) sevgiler.

Haberin Devamı

Anne olmam mümkün mü?

30 yaşındayım ve 6 yaşında oğlum var. 6 aydır adet görümüyorum. Doktora gittim, bana ilaç verdi. Tüm testler yapıldı ama bir şey bulunamadı. Başka yapmam gereken bir şey var mı? Bir de ben yeniden çocuk sahibi olabilir miyim?

CEVAP Sevgili okuyucumuz, burada yapılabilecek birkaç şey var. Bunlardan birincisi hormonlarınızı ölçtürmek (FSH hormonu çok yüksek, yumurtalıktan çıkan E2 hormonu çok düşükse bu menopoz demektir). Ama sizin için böyle bir durum olduğunu sanmıyorum. İkinci olarak prolaktin denen hormonun çok yüksek olması. Üçüncü olarak da rahim içini döşeyen epitelin bir enfeksiyon sonucu (Özellikle tüberküloz enfeksiyonu) bozulması veya iki yüzünün yapışması olabilir. Doktorunuz, size verdiği ilaçtan yararlanamadığınızı görünce bu saydıklarım noktaları herhalde araştıracaktır, sevgiler...

Mide bulantısına dayanamıyorum

29 yaşındayım, hamile kalıyorum ama bebeğimi mide bulantıları ve kusma sonucu alıyorlar. Tahlillerin tümü yapıldı ama sonuç çıkmadı. Ne yapmalıyım?

CEVAP Sevgili okuyucumuz, gebelikte görülen bulantı ve kusmalar bazen o kadar aşırı olur ki hasta hiçbir şey yiyemez, içemez. Vücut beslenmediği ve su kaybettiği için ağır bir tablo oluşur. Tedavide pek çok şey denenebilir. Bulantı ve kusmayı önleyen ilaçlar, kan değerlerini normal seviyede tutmaya yarayan serumlar, psikolojik tedaviler ve daha pek çok değişik tedavi... Bu hastaları bir hastaneye yatırıp kontrol altında tutmanın yararlı olacağı bildirilmiştir. Çoğu kere tedavide başarılı olunur ve 12-14’üncü haftalar arasında sorun yavaş yavaş düzelir. Ama bazı vakalarda ne yapılırsa yapılsın, hastanın durumu giderek kötüleşmekte ve gebeliğin devamı hastanın hayatını tehdit eder duruma gelebilmektedir. Bence bu konuda yeterli imkanı olan bir eğitim hastanesinde tekrar tahlillerinizi yaptırın ve izin verilirse yeniden gebeliği deneyin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder