Prof. Dr. Derin Kösebay Cinsel yaşamı etkilemiyor
HABERİ PAYLAŞ

Cinsel yaşamı etkilemiyor

Haberin Devamı

Dünyada ve Türkiye’de çeşitli hastalıklar sonucu bazı kadınların rahimleri alınabiliyor. Bunu sorun haline getirmemek, olaya tedavi amaçlı bakmak gerekiyor. Ayrıca rahmin alınması kadının cinsel yaşamını etkilemiyor

Neden düşük yapıyorum?

28 yaşında kadınım, 2 yılda 3 kez düşük yaptım. Nedeni ne olabilir? CEVAP Sevgili okuyucumuz, düşük nedenlerini sıralarsak sayısı epey fazla. Erkekle ilgili olarak spermin kusurları olabilir, genetik bozukluklar olabilir. Sizde hormonal nedenler, rahmin yapısal bozuklukları, geçirilimiş veya halen mevcut olan bazı enfeksiyonlar, metabolizma hastalıkları gibi pek çok nedene bağlı düşükler görülebilir. Yeni bir gebeliğe başlamadan önce bunların araştırılması mutlaka gerekiyor.

[[HAFTAYA]]

Rahim alınınca ne olacak?


Ameliyat sonucu rahmi alınan kadının cinsel hayatı biter mi? Çevremde, rahmi alınan birkaç kişi cinsel ilişki sırasında hiçbir şey hissetmediklerini söyledi. Söyledikleri ne kadar doğrudur? CEVAP Sevgili okurumuz, dünyada çeşitli hastalıklar nedeniyle rahmi alınmış milyonlarca kadın yaşıyor. Cinsellik konusunda böyle hastalarda yapılmış pek çok çalışma var. Bu çalışmalardan hemen hiçbiri sizin çevrenizden duyduklarınızı doğrulamıyor. Yani rahim olmaması kadınlığın bittiği anlamına gelmiyor. Cinselliğin sona erdiği anlamına gelmiyor.

Çikolata kisti gebe kalmamı engeller mi?


Sol yumurtalığımda 2 tane çikolata kisti var. Tedavi olarak doğum kontrol hapı önerildi. Ancak ben yaptığım bir takım araştırmalarda bu kistin yumurtalığa zarar verdiğini, ileride gebe kalmamda problemler çıkabileceğini öğrendim. Yumurtalığıma zarar vermeden başka bir tedavi yöntemi mümkün müdür? CEVAP Sevgili okuyucumuz, çikolata kistleri (Endometrioma) ilaç tedavisi ile geçirilemez. Önce endometrioma tanısının doğru olup olmadığı değerlendirilmeli. Bir, iki ayda gerilemeyen, görüntüsü de endometriomaya uyan kistler bence ameliyat edilmeli. Karın içindeki muayenede görülemeyen endometriosis odakları çıkarılmalı ve ameliyat sonrası dönemde hormon tedavisine başlanmalıdır.

Hormonlarıma bakıldı


31 yaşındayım. Adetimin ikinci günü hormonlarıma bakıldı. FSH 8.59 çıktı. Doktorum “Bu sonuçla gebe kalamazsın” dedi. Acaba değerlerim çok mu kötü? CEVAP Sevgili okuyucumuz, tek bir hormon sonucuna bakarak gebelik tahmini yapmak doğru değil. Aslında mümkün de değil. FSH değeriniz belki biraz sıkıntılı olabilir ama “Bu değerle gebe kalınamaz” demek biraz kötümser bir yaklaşım gibi. Bu değerin üzerinde gebe kalan pek çok kişi var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder