Prof. Dr. Derin Kösebay Doğum sonrası dikkatli olunmalı
HABERİ PAYLAŞ

Doğum sonrası dikkatli olunmalı

Doğum yapan kadın bazen adet göremiyor. Geçirilen enfeksiyonlar rahim iç duvarında yapışıklıklara neden olabiliyor. Bu adeti durdurabilir. Kimi zaman stres ve hormonlardaki problem de kanamanın gerçekleşmeme sebebidir

Hormonlarım mı çalışmıyor?

16 yaşındayım. Adetim başladığımdan beri düzensizlikler görülüyor. Geçen sene egzama için doktora gitmiştim ve hormon tahlillerim yapıldı. Sonuçlarımı size yolluyorum. Doktor bana endokrinoloji bölümüne gitmem gerektiği söyledi. Ne yapmam gerekir? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, tiroid hormonları belki biraz fazla çalışıyor olabilir. Bir endokrinoloğa gitmeniz ve ondan kesin sonucu öğrenmeniz daha uygun sevgiler.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

İlaç kullanmazsam adet göremiyorum

26 yaşında, 1 çocuk annesiyim. Hamile kalmadan önce ilişkiye girdiğimizde canım yanıyordu. Doktor “Kist var” dedi. Tedavi oldum ve hamile kaldım. Doğum yaptıktan sonra 7 ay adet görmedim. Doktor ilaç verdi. Adet gördüm ama ilaç bitince yine adet görmemeye başladım. Doğumun üzerinden 1.5 sene geçmesine rağmen hâlâ ilaçsız adet olamıyorum. İlişkiye girdiğim zaman çok canım acıyor ve yanıyor. Ne yapmamı önerirsiniz? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, doğumdan sonra adet olamamanın birçok nedeni olabilir. Doğum sonu geçirilen enfeksiyonlar rahimin iç duvarlarında yapışıklık yapabilir. Sonunda kanama olmaz veya çok az olabilir. Doğum sonunda büyük kanamalar olursa hipofiz bezinde ortaya çıkan dolaşım bozukluğuna bağlı hormon yapımı durur veya azalır. Bu da adet kanamalarının durmasına neden olabilir. Bu iki duruma ender rastlanılır. Doğum sonrası psikolojik bozukluk ve stres de hormonal dengeyi bozar, adet görememe sonucu ortaya çıkabilir. Bir süre düzenli ilaç tedavisinin yararlı olacağını düşünüyorum. Doktorunuzla görüşün, gereken yardımı yapacaktır.

Sağ tüpümün kapalı olduğunu söylediler

28 yaşında, 4 yıllık evli kadınım. Korunmadığım halde çocuk sahibi olamıyorum. Doktora başvurdum, sağ tüpümün kapalı olduğunu anlattı. İlaç tedavisi uyguladı ama bir değişikliklik yok. Ameliyatla tüplerin açılma şansı yok mu ya da tek yolum tüp bebek mi? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, sizin sorununuz tüplerin kapalı olması ise artık günümüzde ameliyatla tüplerin açılması pek tercih edilmiyor. Tüp bebek hem başarı oranı bakımından hem de daha kolay bir işlem olduğundan tercih ediliyor. Fakat sizin bir tüpünüzün kapalı olduğunu yazıyorsunuz. Diğer tüp eğer normalse pekala gebe kalabilir ve istediğiniz kadar çocuk doğurabilirsiniz. Bence sizin veya eşinizin başka sorunları da var. Bu araştırılırsa basit tedavilerle belki tüp bebeğe bile gerek kalmadan gebe kalabilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder