Prof. Dr. Derin Kösebay Doğum sonrası düzeliyor
HABERİ PAYLAŞ

Doğum sonrası düzeliyor

Polikistik over genç kadınlarda sık görüldüğü için en merak edilen konulardan. Düzensiz adet görme, kilo alma, tüylenme belirtileri. Tedavisi için düzenli ilaç kullanmak ve kilo vermeye çalışarak doktora yardımcı olmak gerekiyor

Polikistik over’le nasıl yaşarım?

31 yaşında, 1 çocuk sahibiyim. Adetlerim evlendikten sonra bozuldu. Doktorlar polikistik over olduğumu ve hamile kalamayacağımı söylediler. Ama hamile kaldım. 4 yıldır yine adetim düzensiz? Ne yapayım? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, her ay yumurtalıklarda gelişmeye başlayan ve içinde yumurta hücresinin bulunduğu ufak kist normalde 12-14’üncü günlerde yırtılır ve içindeki yumurta dışarı atılır. Burada ise bu kist yırtılmaz ve yumurtalığın duvarında lop hali ile kalır. Yıllar içinde bakıldığında yumurtalıkta yan yana dizilmiş pek çok kist görülür. Yumurtalıklardaki bu değişiklik hormon yapımının bozulmasına neden olur. Gereğinden çok erkeklik hormonu salgılanır. Bu durum kilo alma, tüylenme gibi değişikliklere neden olur. Ayrıca şeker metabolizmasını ayarlayan insülin hormonunun çalışmasında da bozulmalar olur. Bu durumda yapılacak şey; doktor kontrolüne girmek, tahlilleri yaptırmak, verilen tedaviyi uygulamak ve kilo vererek mutlaka doktora yardımcı olmak.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Çok ağrı çekiyorum

Çok sancılı adet dönemleri geçiriyorum. Ultrason sonuçlarım temiz çıktı. Ağrım olmamasına rağmen arada sırada kanama oluyor. Bunun sebebi nedir? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, dysmenorrea denen ağrılı adet en sık endometriozis denen hastalıkta görülür. Bu hastalık hakkında zaman zaman bilgi veriyorum (Yine de hatırlatayım, rahmin iç tabakasının adı endometriumdur. Bu tabakanın rahim adalesi içlerine, yumurtalıklara ve rahmin dışına çıkması halidir). Bunun dışında rahmi küçük olanlarda, rahim ve çevresinin iltihabi hastalıklarında, rahim içindeki myom veya poliplerin olması durumunda adetler ağrılı olabilir. İlişki sonrası kanamaya gelince; orada da en önemli sorun rahim ağzındaki olası problemlerdir (Rahim ağzında çeşitli boyutlarda hücre değişikliklerinin olması) veya vajina ve rahim ağzında enfeksiyon olmasıdır. Yapılacak şey dikkatlice muayene ve smear testinin yapılmasıdır.

Haberin Devamı

Dış gebelik kısırlığa neden olur mu?

35 yaşındayım. 2 yıldır hamile kalmaya çalışıyordum. Dış gebelik olduğunu öğrendik. Dış gebelik nasıl sonlandırılıyor? Çok korkuyorum. Kısırlığa neden olur mu? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, dış gebelik de olsa gebe kalabilmeniz güzel. Çünkü bu yumurtalıklarınızın çalıştığını, yumurtlamanın olduğunu, eşinizin sperminin yeterli olduğunu gösteriyor. İleride normal, yerinde bir gebeliğinizde olur. Dış gebeliğin tedavisine gelince eğer büyüklüğü fazla değilse, karın içinde kanama gibi bir belirti yoksa ilaçlarla (Kemoterapi ilaçları) tedavi edilebilir. Bunun dışında cerrahi yol kalıyor. Laparoskopi veya açık ameliyatla dış gebeliğin tedavisi yapılıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder