Prof. Dr. Derin Kösebay Doğum sonrası kanama varsa...
HABERİ PAYLAŞ

Doğum sonrası kanama varsa...

Doğum yapan kadında 20 gün kadar hafif kanamalar görülebilir ama 40-50 gün içinde tüm bu sıkıntı sona erer. Eğer daha uzun süren bir kanama varsa hemen doktora başvurun ve muayene olun ki nedeni tespit edilsin...

[[HAFTAYA]]

Gebe kalma riski ne kadar?

Eşim yumurtalığında kist olduğundan operasyon geçirdi. 2 yıl önce doğum kontrol hapı kullanmaya başladı ve bıraktı. 1 ay önce yine kullanmaya başladı ve ilişki sırasında ben içine boşaldım Acaba doğum kontrol hapı kullanan bir kişinin hamile kalma olasılığı ne kadardır?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, doğum kontrol hapları bugün bilinen en etkili koruma yöntemidir. Yüzde 99’dan fazla güvenilirliği vardır.

İlacını unutmadan düzenli alan bir kişinin başka ek bir korunma yöntemine ihtiyacı yoktur.

Ertesi gün hapı beni gebelikten korur mu?

30 yaşında kadınım. 10 gün sonra tatile gideceğim. Ancak adet dönemime denk gelecek. İlişkide prezervatif kullanmayı sevmiyoruz. Ertesi gün hapı kullanmayı düşünüyorum.

Adetimi biraz geciktirmek için de ilaç almak istiyorum. Bunun için doktora gitmem şart mı? Benim herhangi bir sağlık sorunum yok.

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, ertesi gün hapı adet gecikmesi genellikle yapmaz (İlacı kullandığınız adet gününe de bağlı olarak). Eğer adetinizi geciktirmek istiyorsanız doktorunza başvurun ve gerekli ilaçla beraber onun tavsiyelerini de alın.

Ertesi gün hapını çok sık kullanmak adet düzenini de bozabilir. Bunun için bence bir doğum kontrol hapını düşünseniz iyi olacak.

Kanamam devam ediyor

29 yaşındayım. 57 gün önce sezeryan ile ilk doğumumu yaptım, fakat kanamam devam ediyor. Bunun dışında ağrı ya da başka bir şikayetim yok.

Kanama da geçer gibi oluyor, 1-2 gün sonra yeniden başlıyor. Adet kanaması gibi çok olmuyor, acaba bu durum normal midir?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, doğumdan sonra 20 gün kadar hafif kanamalar olabilir. Daha sonra akıntı zaman zaman kanlı da olarak 15-20 gün daha devam eder.

Doğumdan 40-50 gün sonra artık kanamaların bitmiş olması lazım. Siz neradeyse 2 aydır devam ettiğini yazıyorsunuz. Bence artık muayene olma zamanı gelmiş.

Haberin Devamı

Neler olabilir böyle kanama yapan? Rahimde plasentadan küçük parçalar kalmış olabilir, doğum sonu bir enfeksiyon olabilir. Plasentanın iyi ve kötü huylu tümörleri var.

Gebeliğin başında görülebilen MOLL plasentanın iyi huylu tümörüdür. Bir de plasentanın kötü huylu tümörü var. Bu tümör doğumdan, düşüklerden sonra kanama ile kendini belli eder.

Kanda yapılan gebelik testinde ölçülen BHcG adındaki hormon yüksek değerlere çıkar ve ultrasonda da özel bir görüntüsü vardır.

Size tavsiyem doktorunuza müracaat etmeniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder