Prof. Dr. Derin Kösebay Doğumdan 40 gün sonra doktora
HABERİ PAYLAŞ

Doğumdan 40 gün sonra doktora

Haberin Devamı

Doğum yaptıktan 40 gün sonra her kadın mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurmalı ve muayene olmalı. Eğer doğum sırasında oluşan bazı sorunlar varsa büyümeden tedavi edilir, adet görülmüyorsa nedeni araştırılıp bulunur

Neden adet görmedim?

33 yaşındayım, Oğlum şu anda 5 aylık oldu. Ben hâlâ adet görmüyorum. Acaba neden?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, doğumdan sonra süt verilme süresince çoğu kişide adet kanamaları olmaz. Bu süre değişmekle beraber 6 ay ile 1 sene arasında olabilir. Laktasyon adını verdiğimiz bu sürede yaygın kanı sütün gebelikten koruduğudur. Doğumdan 40 gün sonra, her doğum yapan, kadın doğum uzmanınca muayene edilmelidir. Bu, doğumda oluşan olumsuzlukların zamanında teşhis edilerek sorun büyümeden düzeltilmesi imkanını verir. Sizin için de durumun ne olduğunu, adet olmamanızın fizyolojik bir olay mı yoksa doğum nedeniyle oluşan bir problemden mi kaynaklandığına karar vermek gerekiyor.

[[HAFTAYA]]

Erken menopoz mu?

34 yaşındayım. Bu ay adet görmedim. Hamile olamam. Çünkü 3 yıl önce tüp bebek yöntemiyle hamile kalmıştım. Erken menopoza mı girdim?

CEVAP
Sevgili okuyucumuz, tüp bebek yöntemiyle gebe kalıp sonradan kendiliğinden hamile kalanlar olabilir. Bence kanda yapılan gebelik testini yaptırın. Gebe değilseniz FSH, PRL ve E2 değerlerini inceletin, durum ortaya çıkar.

Kansızlık gebe kalmaya engel mi?

3 yıldır evli kadınım. Doktora gittim ve tahlil yaptırdım. Aşırı kansızmışım. 5 aydır hamile kalmaya çalışıyorum, olmuyor. Sizce nedeni kansızlık olabilir mi?

CEVAP
Sevgili okuyucumuz, önce neden kansızlık olduğunu araştırmak gerekir. Hormonlarla ilgili hastalık mı? Bir kan hastalığı mı? Yoksa her ay kanamanız çok oluyor da o nedenle mi kansızsınız? Eğer adet kanamalarının fazlalığı veya düzensizliği varsa önce bunun düzeltilmesi gerekir ki gebeliğin oluşmasını engelleyecek pek çok neden burada saklı olabilir.

Adetlerim düzensiz oluyor

1.5 ayda 3 kere kanamam oldu. İlk kez böyle bir şey yaşıyorum. Acaba kist olabilir mi?

CEVAP
Sevgili okuyucumuz, düzensiz kanamaların birçok nedeni olabilir. Hormonal bozukluklar sonucu olabildiği gibi rahim ve yumurtalıklarda meydana gelen bazı hastalıklar da (iyi huylu ve kötü huylu urlar, kistler gibi) olabilir. Jinekolojik muayene, ultrason muayenesi, gereken kan testleri yapılarak neden anlaşılmaya çalışılır. Hatta bu muayenelerden bir sonuç alınamazsa rahimden biyopsi almak bile gerekebilir. Bütün bunların yapılabilmesi için sizin bir doktora başvurmanız gerekiyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder