Prof. Dr. Derin Kösebay Emzirirken aşı yapılmamalı
HABERİ PAYLAŞ

Emzirirken aşı yapılmamalı

Rahim ağzı kanserinden korunmak ve genital siğillere yol açan virüsleri önlemek için HPV aşısı yapılabiliyor. Ama aşıların gebelikte ve süt emzirme döneminde yapılması uygun değil, dikkatli olun...

[[HAFTAYA]]

Hemen menopoza girilir mi?

34 yaşında, 3 yıllık evliyim. Adet düzensizliği için doktora gittim, hormon testi yaptırdım. FSH değeri 41,01 çıktı. Doktor bu değere göre menopoza girdiğimi söyledi. Bana bir ilaç verdi. Bu ilaçla kanamanın başlayabileceğini ama asla çocuğumun olmayacağını söyledi. Böyle hemen menopoza girilir mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, tahlil sonucuna göre yumurtalıkların çalışması belirgin bir şekilde azalmış... Ama bu testi bence bir kere daha yaptırmanızda yarar olabilir. Eğer kesin olarak FSH yükselmiş ise, hakikaten menopoza doğru gidiyorsunuz demektir. “3 yıllık evliyim” diyorsunuz acaba bebek mi istiyordunuz? Bebek istiyorsanız hemen bir tüp bebek merkezine başvurun. Hormon değerleri orada incelensin ve size ne kadar yardımcı olabileceklerini anlatsınlar. Umarım her şey normale döner. Hakikaten yaşınız menopoz için çok erken sevgiler.

Aşı olmalı mıyım?

30 yaşındayım, hamile kaldığımda genital bölgemde siğil vardı. Bu siğil eşimde de vardı. Dondurma yöntemiyle ikimizin de siğilleri kurutuldu. Doğumdan sonra aşı olmamız gerektiğini söylediler. Bebeğimi emzirdiğim için aşı olmamda bir sakınca var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, HPV aşılarından biri sadece yüksek riskli virüslerden koruma sağlar. Bahsettiğiniz aşı sadece rahim ağzında kanser yapan virüsler için hazırlanandır... Bu aşıların halen vücutta bulunan hastalığa hiçbir etkisi yoktur. Aşılar hangi virüs tipine göre hazırlanmışsa, ancak o tipe karşı koruma etkisi vardır. Aşı hazırlanırken seçilen tipler ülkemizde en sık hastalık yapan virüs tipleridir. Bu aşılar gebelikte ve süt verme döneminde kullanılmaları için yeterli güvenlik testlerinden geçmediği için henüz kullanılmamalıdır.

Hamileliğimi sonlandırdım hemen hamile kalır mıyım?

İstemeden de olsa çok yeni olan hamileliliğimi sonlandırmak zorunda kaldım. Korunmasız ilişki sonrası hemen hamile kalınabilinir mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, hamile kalmak zaman zaman çok kolay oluyor, bazen de yıllarca uğraşmayı gerektiriyor. Yumurtlama olduktan sonra atılan yumurtanın bir yaşama süresi var ki bu da yaklaşık 24 saat. Spermin de kadın vücudunda canlı kalabilme süresi kısıtlı (36 saat civarında ). Bu süreleri dikkate alırsak uygun tarihte yapılan tek ilişkide de tabii çocuk olabilir. “Gebeliği sonlandırdıktan sonraki ilk ilişkide gebe kalabilir miyim?” diyorsunuz. Onun cevabını bilebilmek zor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder