Prof. Dr. Derin Kösebay Enfeksiyonla mücadele şart
HABERİ PAYLAŞ

Enfeksiyonla mücadele şart

Haberin Devamı

Mantar enfeksiyonu kadınlarda sıklıkla görülüyor. Bir doktor gözetiminde ilaç kullanmak, temizlik kurallarına uymak şart. Eğer altta yatan bir sorun varsa ortaya çıkarılmalı ve başarı için eşler birlikte tedavi edilmeli

Aşı için uygun mu?

15 yaşındaki kızıma rahim ağzı kanseri aşısı yapılmalı mı? CEVAP Sevgili okurumuz, kızınızın aşı olmasını tavsiye ediyorum. HPV’nin 100’den fazla tipi var ve bunlardan bazıları kansere, diğerleri siğile neden oluyor. HPV 16 ve 18 kanser yapan tiplerden Avrupa’da ve Türkiye’de en sık görülen virüs tipleri. Aşı bu virüsler için geliştirilmiş ve koruyuculuğu yüksek (Yüzde 80-90 hatta üzeri). Anne olarak göreviniz kızınıza bu meselenin önemini anlatmak.

[[HAFTAYA]]

Adetim düzene girmedi

22 yaşındayım. Adet dönemlerim hâlâ bir düzene girmedi. Ne yapmalıyım? CEVAP Sevgili okurumuz, ilk adet görmeye başlayan kızlarda adet düzensiz olur. Birkaç sene içinde adet kanamaları ayda bir düzenli olur. İlk adet genellikle 16-17 yaşına kadar görülür. Bu yaşta artık adetlerin düzene girmesi gerekirdi. “Ne yapmalıyım?” diyorsunuz. Bir kadın doğum uzmanına gidin. Doktor, muayenede ultrasonla rahim ve yumurtalıkları görür, sorun olup olmadığını değerlendirir ve vereceği ilaçlarla durumu düzeltir. Bu arada ülkemizde pek çok ailenin dikkat etmediği bir konu var. Kadın doğum hekimi adet görme yaşına gelen her kızı muayene edip yapısal bozukluk var mı bakmalı.

Neden mantar oluyor?

Mantardan kurtulamıyorum. Doktor ilaç veriyor ama hastalık tekrarlıyor, neden? CEVAP Sevgili okuyucumuz, vücut direncinin düşmesi, geniş spekturumlu antibiyotiklerin kullanılması ve tabii mantar enfeksiyonu olan biriyle temas veya banyo, tuvaletin kullanılması ile mantar alınabilir. Tedavide hastalığın tekrarlamamasını sağlayacak önlemler alınmalı. Nedir bunlar? Hijyen kurallarına uymalı, vücut direncini düşüren hastalığın olup olmadığı araştırılmalı. Vajina florası bozulanlarda vajina normal hale getirilmeli ve tedavi eşli yapılmalı, hastalık geçene kadar ilişkide bulunmamaları istenmeli.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder