Prof. Dr. Derin Kösebay Enfeksiyonla mücadele sart
HABERİ PAYLAŞ

Enfeksiyonla mücadele sart

Haberin Devamı

Mantar enfeksiyonu kadınlarda sık görülüyor. Mutlaka doktor gözetiminde ilaç kullanmak, temizlik kurallarına uymak gerekiyor. Eğer altta yatan bir sorun varsa ortaya çıkarılmalı ve başarı için eşler birlikte tedavi edilmeli

Spiral mantara neden olur mu?

29 yaşındayım, 2 yıldır mantardan kurtulamıyorum. Defalarca doktora gittim, ilaç veriyor, kullanıyorum. Bir süreliğine geçiyor. Daha sonra yeniden başlıyor. Uzun yıllardır spiral kullanıyorum. Acaba spiral mantara neden olabilir mi? 6 ayda bir smear testi yaptırıyorum. Başka bir teste gerek var mı? CEVAP Sevgili okuyucumuz, mantar enfeksiyonu pek çok nedenle sık görülür. Vücut direncinin düşmesi, özellikle geniş spekturumlu antibiyotiklerin kullanılması ve tabii mantar enfeksiyonu olan biriyle temas veya enfekte bir eşya ya da banyo tuvaletin kullanılması ile hastalık alınabilir. Şeker hastalarında bu enfeksiyonun olma riski daha fazladır. Tedavide hastalığın tekrarlamamasını sağlayacak önlemlerin alınması gerekir. Nedir bunlar? Hijyen kurallarına uymalı, vücut direncini düşüren bir hastalığın olup olmadığı araştırılmalı. Özellikle vajina florası bozulmuş hastalarda (Sık sık ilaç kullananlarda) vajina normal hale getirilmeye çalışılmalı ve tedavi eşlere beraberce uygulanmalı ve hastalık tam geçene kadar ilişkide bulunmamaları istenmelidir.

[[HAFTAYA]]

Hamile kalabilir miyim?


29 yaşındayım, 6 yıllık evli kadınım. 6 yıldır eşim korunuyor. Şimdi bebek istiyoruz. 8 ay önce tüberküloz nedeniyle 6 ay ilaç kullandım. Tedavinin üzerinden 2 ay geçti. Tahlillerde sorun yok. 1 aydır folik asit, 6 aydır kan ilacı kullanıyorum. Kan değerlerim normale dönmüş ancak depoların dolması için 3 ay daha kullanacağım. Hamilelik öncesi gerekli testleri de yaptırdım, sıkıntı görünmüyor. Bebek için beklemek gerekir mi? Ne önerirsiniz? Bir süre de geciktirici kullandım, acaba zararı olur mu? CEVAP Sevgili okuyucumuz,, tüberküloz nedeniyle 6 ay ilaç kullanmışsınız. Sizi takip eden doktorunuz tahlil sonuçlarını değerlendirecek size geren tavsiyelerde bulunacaktır. Gebeliğin sonunda sanırım yine bir süre ilaç kullanmanız gerekebilir. Birkaç aylık geciktirici kullanmanı o kadar da önemli değil, sevgiler.

Boş gebelik neden kaynaklanır?

1.5 yıllık evliyim. Vajinamın iç kısmında fındık büyüklüğünde şişlik var, ağrı yapıyor. 2 defa boş gebelik yaşadım. Acaba sebebi ne olabilir? Bir de siğiller çıkmaya başladı. Bunlar kendiliğinden geçer mi? CEVAP Sevgili okuyucumuz, boş gebelik kromozom probleminden olabiliyor. Nedenini tam olarak bilmiyoruz. Siğillere gelince eğer bunlar hakiki siğil (Condilom) ise kendiliğinden pek kolay geçmez. Bunların koterize edilmesi veya lokal ilaçlarla tedavisi gerekir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder