Prof. Dr. Derin Kösebay Erkeklik hormonu yükselebilir
HABERİ PAYLAŞ

Erkeklik hormonu yükselebilir

Haberin Devamı

Bazı kadınlarda yumurtalıkların hormon yapımındaki bozukluğu sonucu erkeklik hormonu yükselebiliyor. Bu da adet düzensizliği, tüylenme, sivilce gibi sorunlara yol açıyor. Ama ilaç kullanımıyla tedavi edilebiliyor

Bir türlü hamile kalamıyorum

33 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Eşimle korunmamıza rağmen hamile kalamadım. Bir kadın normal yollardan gebe kalamazsa ne yapmalı? Hamile kalmamı sağlayacak başka yollar var mı? Varsa nelerdir? CEVAP Sevgili okuyucumuz, sizin bir an önce araştırmalara başlamanız gerekiyor. 35 yaşından sonra yavaş yavaş yumurtlamanın azaldığını yumurtanın kalitesinin bozulduğunu biliyoruz. Gebe kalınca da bebekte kromozom bozukluklarının (Down sendromu gibi) görülme oranı artmaya başlıyor. Bu nedenlerle siz daha fazla gecikmeden bir kadın-doğum uzmanına başvurarak neden bebek olmadığını araştırın ve gerekiyorsa hemen tedavi başlasın. Çok geç kaldınız demiyorum ama geç kalmayın diye sizi uyarıyorum.

[[HAFTAYA]]

Neden adet görmüyorum?

29 yaşındayım, 45 gün önce bebeğimi vakumla almak zorunda kaldılar. Ancak ben o günden bu yana henüz adet görmedim. Bu normal mi? Benim adet görmem gerekmez miydi? Ne yapmamı önerirsiniz? CEVAP Sevgili okuyucumuz, aslında bu günlerde adet görmelisiniz... Ama kanama daha da gecikirse muayene olmanızda yarar var. Stres de adet kanamasının başlamasını geciktirebilir. Az bir ihtimal de olsa yapılan müdahaleye bağlı nedenlerden de kanama gecikmiş olabilir.

Anne olur muyum?

26 yaşında, evli kadınım. 3 yıl hormon tedavisi gördüm. Yüzümde tüylenme ve sivilce sorunuyla doktora gitmiştim. Bana bazı testler yapıldı ve erkeklik hormonlarımın fazla çalıştığı söylendi. Doktorum bir hap verdi. 3 yıldır içiyorum. 1 yıllık evliyim. İlacı bırakalı 2 ay oldu. 1 aydır çocuk istiyoruz ama olmuyor. Sizce her şey yolunda mı? CEVAP Sevgili okuyucumuz, yumurtalıkların hormon yapımındaki bozuklukları sonucunda erkeklik hormonunda artış görülebilir. Bunun sonucunda tüylenme, ciltte bozulma ve sivilcelenme ve adet düzensizlikleri ortaya çıkıyor. Doktor, yumurtalıklardaki bu bozukluk için verdiği ilaç sanırım şikayetlerinizi düzeltmiştir. İlacı bırakalı 2 ay olmuş. Bu süre çocuk olup olmayacağını değerlendirmek için çok kısa... Bir süre daha bekleyin. Eğer hâlâ bebeğiniz olmuyorsa durumunuz tekrar değerlendirilecek. Doktorunuz testleri yaptırarak bebek olması için belki de başka bir tedavi uygulayacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder