Prof. Dr. Derin Kösebay Erken doğum riski fazlalasır
HABERİ PAYLAŞ

Erken doğum riski fazlalasır

Kadınlardaki myomların her zaman doktor gözetiminde olması gerekir. Eğer tespit edilen myom büyükse ameliyatla alınmalı. Çünkü çocuk istenildiği zaman gebeliği zorlaştırıp erken doğum ya da düşük riskine yol açabilir

[[HAFTAYA]]

Eşimin kanlı akıntısı var

Eşim 60 yaşında ve menopoza gireli 12 sene oldu. Son birkaç gündür 2 gündür kötü kokulu ve biraz da kanlı bir akıntısı oldu. Biraz kilosu var ve şeker hastası. Acaba bu akıntı önemli olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, adetten kesildikten sonra ortaya çıkan kanama ve bol, kokulu akıntıyı biz hep şüpheyle karşılarız. Kadınlarda en sık görülen hastalıklardan biri de rahmin iyi olmayan urlarıdır. Genellikle şişman, diyabetli ve tansiyonu yüksek olan hastalarda görülür. İlk belirtisi de kanama veya akıntıdır. Bu nedenle adetten kesilme döneminde ve adetten kesildikten sonra jinekolojik muayenelerin ihmal edilmemesi gerekiyor. Bu muayenelerde ultrasonla rahim incelenir ve adetten kesilmiş birinde rahimin iç tabakası ince olarak görülmelidir. Eğer bu tabakada bir kalınlaşma varsa hastanın hiçbir şikayeti olmasa da rahimdeki bu kalınlığın nedenini araştırmak gerekir. Böyle kanama veya akıntı olanlarda da aynı muayeneler yapılmalı ve mutlaka rahim içinden örnek alınmalıdır. Adetten kesilmiş bir kadında meydana gelen her kanama mutlaka kötü bir hastalığı işaret etmez. Ancak önerilerime mutlaka uymanızı tavsiye ederim. Eşinizi vakit kaybetmeden bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına götürmelisiniz. Eğer sonuç iyi çıkmazsa yani ameliyat gerekli görülürse tedavinizi jinekolojik onkoloji deneyimi olan birine veya bir merkezde yaptırmanızı öneririm.

Haberin Devamı

Ameliyat olmalı mıyım?

29 yaşındayım. Rahim içinde 10 santim büyüklüğünde miyom var, doktorum “Ameliyat olmanız şart” dedi ama daha öncesinde küçültmek için tedavi önerdi. Sizce ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, 29 yaşında bir hanımda 10 santimlik myom varsa ameliyatla alınmalı. Çünkü bu kadar büyük bir myom ileride bebek istendiğinde sorun çıkarır. (Gebe kalamayabilir. Gebe kalırsa düşük erken doğum olabilir. Doğum zamanına kadar gelinse doğum zor olabilir, doğumdan sonra kanamalar ortaya çıkabilir). Sonuçta ameliyat olmalısınız. Doğum yapmamış birinden böyle büyük bir myomu dikkatli ve tecrübeli bir doktor almalı.

Haberin Devamı

Neden ağrı çekiyorum?

9 aylık evliyim. Cinsel ilişkiye girdikten sonra ağrı hissediyorum. Evlendiğimden beri idrarım da kötü kokulu oluyor, akıntım da var. Sizce bütün bunlar normal mi?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, anlattıklarınız tabii normal değil. Muhtemelen sizin genital organlarınızda enfeksiyon var. Önce tedaviniz yapılmalı. Enfeksiyon varken cinsel ilişki hem ağrılı olur hem de tedavinin gecikmesi açısından sakıncalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder