Prof. Dr. Derin Kösebay Erken dönemde belirti vermiyor
HABERİ PAYLAŞ

Erken dönemde belirti vermiyor

Yumurtalık kanserine çok geç tanı konulabiliyor. Çünkü erken dönemde hiç belirti vermiyor. Hastalık yakalandığında çevre dokulara ve karın içine yayılmış oluyor. Bu yüzden 40 yaşından sonra 6 ayda bir doktora gidin

[[HAFTAYA]]

Kanamam azaldı

26 yaşındayım. bekarım. Son birkaç yıldır adet günü ve miktarında azalmalar var. Adet olmaya başladığım yıldan itibaren gerek miktarında gerek gün sayısı olduğundan fazlaydı 7. ve 8. günler son buluyordu.

Son birkaç yıldır 4.gününde neredeyse sona eriyor ve bu kanama miktarı az. Bunun sebebi nedir? Doktor kontrolüne gitmedim ve ilaç almadım. Bu normal bir durum mu yoksa bir sorun mu var?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, siz aslında yapılması gerekeni biliyorsunuz. Ama pek çoğumuzda olduğu gibi son dakikaya kadar doktora gitmemeyi tercih ediyorsunuz. Adetlerin miktarının ve süresinin azalması genellikle hormonal nedenlerden olabilir.

Doktora giderseniz muayene ve ultrason sonucunda rahim ve yumurtalıkların durumu belli olacak.

Ayrıca doktorunuzun isteyeceği hormon tahlilleriyle kanamaların azalmasının nedeni ortaya konabilecektir.

Yumurtalık kanseri miyim?

2 yıllık evliyim. Alt karın karın ağrısı, hazımsızlık ve şişkinlik gibi şikayetlerim var. Bazen hafif ağrım da oluyor. 5-6 ay önce idrar yolu enfeksiyonundan dolayı tedavi gördüm. Bizim korunmamamıza rağmen çocuğumuz da olmadı. Acaba yumurtalık kanseri olmuş olabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, nereden çıkarıyorsunuz yumurtalık kanserini? Karın ağrısı yapabilen o kadar çok şey var ki. İdrar yolları, bağırsaklarla ilgili sorunlar, adaleye bağlı ağrılar, rahimdeki problemler hepsi karın ağrısına neden olabilir. Size önerim bir kadın doğum uzmanına muayene olmanız.

Ancak o zaman şikayetinizin nedeni anlaşılabilir. Madem siz yumurtalık kanseri diye konuya girdiniz, birkaç şey söylemek isterim. Kadınlarda en öldürücü ve en geç tanı konulabilen kanser. Giderek görülme oranı da artıyor.

Avrupa ve Amerika’da bile yakalanan yumurtalık kanserlerinin yüzde 75’inde hastalık çevre dokulara, karın içine yayıldıktan sonra tanı konabiliyor. Neden?

Haberin Devamı

Çünkü erken belirtisi yok. Birkaç sene önce yayınlanan bir çalışmada çok basit şikayetlerin dahi (karın ağrısı, gaz şikayeti, halsizlik, kilo kaybı v.b.) üzerinde durulması ve 40 yaşından sonra 6 ayda bir jinekolojik muayenenin yapılması tavsiye ediliyordu.

Doğum kontrol hapı kullanayım mı?

47 yaşındayım. Hormon tahlillerimde östrojen hormonu yüksek çıktı. Doktorum baş ağrılarının sebebinin östrojen ve prolaktin hormonumun yüksekli olduğunu söyledi. Doğum kontrol hapı verdi. Ayrıca memelerimde fibrokistler var, ailede de meme kanseri görüldü. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, adet öncesi dönemdeki şikayetlerinizin birçok nedeni olabilir. Ama prolaktin hormonunun yüksek olması önemli. Bu konunun araştırılması ve gerekirse prolaktin değerini düşürecek ilaçların kullanılması gerekebilir.

Ailede meme kanseri oluşu sizin de bu hastalığa yakalanma ihtimalinizi arttırıyor. Sizin çok dikkatle takip edilmeniz 6 ayda bir muayene olmanız ve senede bir mamografi çektirmeniz gerekiyor.

Haberin Devamı

Doğum kontrol haplarına gelince; hem yaşınız hem de risk faktörleriniz göz önüne alınınca kullanmanızı tavsiye etmiyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder