Prof. Dr. Derin Kösebay Gerekliyse hormon alınmalı
HABERİ PAYLAŞ

Gerekliyse hormon alınmalı

Menopoz döneminde hormon kullanımıyla ilgili söylenen pek çok şey var ama kanıtlanmış değil. Doktor gerekli görürse hormon takviyesi kadının cinsel sorunlarını çözüyor, ateş basmalarını önlüyor ve yaşam kalitesini arttırıyor

Ne zaman korunayım? 39 yaşındayım, 30 haftalık hamileyim. Doğum sonrası uygulayabileceğim en güvenli korunma yöntemi hangisi? Bir de doğumdan ne kadar sonra korunmaya başlamam gerekiyor?

[[HAFTAYA]]

CEVAP Sevgili okuyucumuz, doğum yapmanıza 9-10 hafta var. Doğumdan sonra 40 gün kadar lohusalık devri başlıyor. Bu sürede ilişkide bulunmak sağlıklı değil. Bu süre geçtikten sonra korunun. Emziren annelerin gebe kalmayacağına dair yaygın bir söylenti vardır. Ama bu yüzde 100 doğru değildir. Bu süreç içinde pekala gebe kalan kişiler vardır. Dolayısıyla bu dönemde de korunmak gerekli. Emziren bir kadının doğum kontrol hapı alması doğru değil. Çünkü hormonlar sütten bebeğe de geçecektir. Geriye ya spiral ya da erkeğin korunması kalıyor. Bence birkaç ay eşinizin korunması ve daha sonra spiral takılması veya sütünüz yoksa doğum kontrol hapına geçilmesi en uygun yol gibi gözüküyor.

Haberin Devamı

Yumurtalıklarımda ağrı var 26 yaşındayım. Ağustos’da 3 kez adet gördüm. Yumurtalıklarımd ağrıyor. Doktora gitmeye korkuyorum. Sizce kötü bir şey çıkar mı?

CEVAP Sevgili okuyucumuz, adet düzensizlikleri ve ağrılı adet görmenin pek çok nedeni var. Sizdeki sorun nedir, bunu ancak muayene olursanız anlayabiliriz. “Doktora gitmeye korkuyorum” demenizin ne kadar yanlış olduğunu eminim biliyorsunuzdur. Birçoğumuz işin başlangıcında ufak şikayetleri hep ihmal ediyor sonradan şikayetler artınca mecburen doktora başvuruyoruz. Ama tedavi için çoğu kere kıymetli zamanlar kaçırılmış oluyor.

İlaç alırken sorun yoktu 1962 doğumluyum. Menopoza girdim. 2 yıl hormon kullandım. Hiçbir sıkıntım yoktu. Hapın meme kanserine yol açtığını duyunca bıraktım. Aynı sıkıntılarım başladı Ne yapacağım?

CEVAP Sevgili okuyucumuz, hormonlarla ilgili duyduklarınız pek çok kadının ilaçları terk etmesine, pek çoğunun sizinkine benzer şikayetlerinin olmasına yol açtı. Ateş basması, vajinada kuruluk, ciltte kırışıklıkların artması, kemiklerde bozulmalar (kemik erimesine bağlı), kilo artışı, kendini mutsuz hissetme gibi pek çok olumsuz şeyle karşı karşıya gelindi. Bunların dışında hormon kullanmanın verdiği tedirginlikle jinekolojik kontrolleri ve mamografileri de ihmal etmeden yapıyorlardı. Pek çok kadın hormon kullanımını da, beraberinde bu kontrolleri de bıraktı. Meme kanseri 8 kadından birinde görülen yani çok sık karşılaşılan bir kanser. Dünyada milyonlarca hormon almamış ama meme kanseri olan kadın var. Peki bunlar neden ve nasıl oldular? Siz doktorunuza başvurun, gerekli kontrolleri yapıp mamografinizi de çektirdikten sonra o da uygun görürse bence tekrar ilaç kullanmaya başlayın.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder