Prof. Dr. Derin Kösebay Hamile kalmadan önce doktora
HABERİ PAYLAŞ

Hamile kalmadan önce doktora

Anne olmayı isteyen kadın hamile kalmadan önce mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurmalı. Muayene sonrası kadına smear, kan sayımı, pıhtılaşma gibi testler yapılır. Eğer gerekirse karaciğerle ilgili tarama da yapılabilir...

Tiroid gebeliği etkiler mi?

30 yaşındayım, hipertiroidim var. Tiroid bezleri hamile kalamamakta ne kadar etkili? Yavaş ya da hızlı çalışmaları adet düzenlisizliği veya yumurtlamada sorun yaratır mı?

[[HAFTAYA]]

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, tiroid bezinin çok önemli işlevi vardır. Tiroidin az veya çok çalışması vücutta pek çok dengeyi bozabilir. Genel olarak bu iç salgı bezlerinin çalışmaları birbiriyle son derece iç içedir. Birinin bozukluğu çoğu kere diğerlerinin de çalışmasını etkiler. Özellikle tedavi edilmemiş hipotroid’li kadınlarda gebelik nadiren olabilir. Hipertiroidi de ise kullanılan ilaçlar anne karnında bebeğe geçmekte ve onda tiroidin çalışması yavaşlamaktadır. Bu nedenle tedavide hastaya yetecek en az dozun seçilmesi gerekir. Bir tiroid hastası gebeliğe başlamadan önce son durumunu doktoru ile (Endokrinolog) değerlendirmeli ve bu bulguları kadın doğum uzmanı ile paylaşmalıdır.

Haberin Devamı

Test yaptırmalı mıyım?

5 yıllık evliyim ve 28 yaşındayım. Evliliğimin ilk yıllarında çocuk sahibi olmak istemedim. Ama şimdi gebe kalmak istiyorum. Hamile kalmadan önce yaptırmam gereken testler var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, önce bir kadın doğum uzmanının muayenesinden geçmelisiniz. Doktorunuz eğer bugüne kadar yaptırmamışsanız smear testi denen rahim ağzı kanserinin teşhisinde kullanılan testi ister. Kan grubunuz, kan sayımı, kanama pıhtılaşma testleri ile gebelikte bebeği ciddi olarak etkileyen bazı hastalıkları geçirip geçirmediğinizi (Kızamıkcık gibi) araştıracak ayrıca gerekli görürse karaciğer ile ilgili testleri de yaptırabilir.

Doktora gideyim mi?

45 yaşındayım, menopozun belirtileri nelerdir? Öncesinde hangi testleri yaptırmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, menopoz belirtileri, adet düzensizliğinin başlaması veya adetlerin durması, terleme, ateş basmaları, uyku düzeninin bozulması, ciltte ve vajinada kuruluğun oluşması diye kısaca özetlenebilir. Bilimsel olarak değerlendirilmesi için hormon ölçümlerinin yapılması (FSH, LH, PRL, E2), ultrasonla rahim içinin ve yumurtalıkların değerlendirilmesi gerekir. Önce bir kadın doğum uzmanına başvurursanız doktorunuz tüm kontrolleri yapar (Pek çok jinekolojik hastalık en çok bu dönemde görülür) ve size durumunuzu açıklar. Ayrıca menopoz başlamış ise gerekli ilaçları vererek vücutta meydana gelecek değişikliklerin önlenmesine yardımcı olur.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder