Prof. Dr. Derin Kösebay İki yıl kullanan korunuyor
HABERİ PAYLAŞ

İki yıl kullanan korunuyor

Doğum kontrol hapları adetlerin düzenlenmesinde ciltteki sorunların düzetilmesinde işe yarıyor. En az 2 yıl düzenli kullanırsanız yumurtalık kanserinden koruyor. Bu ilaçlara adetin ilk günü başlanıyor ama yine de doktorunuza danışın..

Bartholin kisti için ne yapılmalı?

26 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Bartholin kistinin tekrarlamaması için yapılması gerekler nelerdir? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, vajina girişinin iki tarafında bulunan salgı bezine Bartholin bezi denir. Bu bez bir kanal aracılığıyla salgısını vajina girişine boşaltır. Bu salgı sümüksü kıvamda kaygan bir sıvıdır ve vajina girişinin ilişki sırasında kaygan olmasını sağlar. İşte bu Bartholin bezinin kanalının bir şekilde kapanması sonucu bezin salgısı dışarı akamaz ve kanal içerisinde birikmeye başlar. Sonuçta kistik bir yapı oluşur. Eğer kanal, bir enfeksiyon sonucu kapanmışsa o zaman kistik yapı bir apse halini alır ki ona da Bartholin apsesi denir. Tedavide apse döneminde antibiyotik baskısı altında şiş, ağrılı kitlenin ufak bir cerrahi müdahale ile açılıp iltihabın boşaltılması ve apse tamamen temizlenene kadar pansumanlara devam edilmesi gerekir. Eğer apse kendiliğinden açılırsa hastanın şikayetleri geçer. Ama apse tam temizlenmediğinden bir süre sonra aynı yer yine şişer ve şikayetler tekrarlar. Kist ise uygun zamanda operasyonla çıkarılmalıdır. Apsede olduğu gibi içinin boşaltılması yeterli bir tedavi sağlamaz.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

İlacı bıraktım ama...

22 yaşındayım. 6 ay doğum kontrol hapı kullandım. Bırakmıştım ama şimdi hem sancılarım fazla hem de cildim bozuldu. İlacı tekrar ve ne kadar süre kullanmam gerekiyor? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, doğum kontrol haplarının belki asıl amacı gebeliği önlemektir. Ama başka yararları da var; mesela adetlerin düzeltilmesinde, bazı ağrılı adet görenlerin tedavisinde, cilt problemi olan bazı hastalarda kullanılmaktadır. Ayrıca en az 2 sene bu ilaçları kullananların yumurtalık kanserine yakalanma riski en az yüzde 50 azalmaktadır. (Yumurtalık kanseri kadınların en öldürücü hastalığıdır ve hemen hemen hiç belirti vermediği için çok geç farkına varılmakta ve hastalık epey ilerledikten sonra teşhis edilebilmektedir). Gelelim okuyucumuzun sorusuna; önce bu ilaçların doktor kontrolü altında kullanılması gerektiğini hatırlattıktan sonra ilacınıza ilk göreceğiniz adetin ilk günü başlayabilirsiniz. 1 veya 2 sene ara vermeden kullanabilirsiniz. Sevgiler.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder