Prof. Dr. Derin Kösebay İkizler riski arttırıyor ama...
HABERİ PAYLAŞ

İkizler riski arttırıyor ama...

İkizlere hamile olan kadınların erken doğum riski fazla. Bu yüzden hassas davranmaları şart. Doktor kontrollerini aksatmamaları, dinlenmeleri ve stresten uzak durmaları erken doğum riskini en aza indirebilir...

Erken doğum riskim varmış

30 yaşındayım ve ikiz bebeklere hamileyim. Doktorum erken doğum riskim olduğunu söyledi. Bunu önlemenin bir yolu yok mu? Ya da bebeklerim erken doğarsa yaşama şansları olur mu?

[[HAFTAYA]]

CEVAP Sevgili okuyucumuz, ikiz gebelikte genel olarak bebekler beklenilen doğum tarihinden daha önce doğar. Burada anne adayının ve doktorun amacı bebeklerin anne karnında mümkün olduğu kadar gelişmesine fırsat verebilmektir. Anne mümkün olduğu kadar istirahat eder, stresten uzak durursa ayrıca doktor kontrollerini sürdürür ve gerekli tavsiyelere uyarsa, erken doğum riskini en aza indirir. Gelişen teknolojilerle günümüzde neredeyse 600 gram olarak yeni doğan bebeği yaşatma şansı vardır. Bu kadar ufak doğan bebeklerde ne kadar iyi bakım olursa olsun, bazı problemlerin çıkma riski önlenememektedir.

Haberin Devamı

Her ay lekelenme oluyor

33 yaşındayım, tiroid hastasıyım. Dolayısıyla adetlerimde düzensizlikler yaşıyorum. Sanırım kullandığım ilaç yüzünden lekelenme oluyor ama sonra kesiliyor. Hormon testlerimi düzenli olarak yaptırıyorum. Test sonuçları ile ilgili bir sorunum yok. Neden böyle lekelenmeler oluyor?

CEVAP Sevgili okuyucumuz, adet kanamalarının az olması ya hormonal yetersizlikten ya da rahimdeki bazı problemlerden kaynaklanabilir. Mesela geçirilen rahim içi müdahalelerinden veya enfeksiyonlardan sonra adet kanamaları azalabilir. Hastalığınız nedeniyle kullandığınız ilacın adetinizi keseceğini sanmıyorum. Ama içinde östrojen (Kadınlık hormonu) miktarı farklı olan başka ilaçlar mevcut. Onları denemenizde yarar olacağını düşünüyorum.

Eşim 3 kez düşük yaptı...

Eşim 3 defa düşük yapmak zorunda kaldı. Sebep olarak bize çocuğun kalbinin atmadığı söylendi. Bütün tahlilleri yaptırdık. Herhangi bir problem çıkmadı. Genetik araştırma da yapıldı. Hiçbir şey bulanamadı. Ne yapmamız gerekiyor?

Haberin Devamı

CEVAP Sevgili okuyucumuz, tekrarlayan düşüklerin nedenini araştırırken pek çok nokta söz konusu olur. Bunların dikkatlice araştırılması gerekiyor. Anladığım kadarıyla eşinizde de araştırma yapılmış ve neden bulunamadan yeni bir gebelik denenmiş. Günümüzde bu konu ile ilgili pek çok çalışma yapılıyor. Hâlâ düşük nedeni bulunamayan vakalar bulunuyor. Size bir üniversite kliniğine müracaat ederek gerekli araştırmalara orada devam etmenizi önerebilirim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder