Prof. Dr. Derin Kösebay Ilaca adetin ilk günü baslanır
HABERİ PAYLAŞ

Ilaca adetin ilk günü baslanır

Doğum kontrol hapları adetlerin düzenlenmesinde ciltteki sorunların düzeltilmesinde işe yarıyor. En az 2 yıl düzenli kullanırsanız yumurtalık kanserinden koruyor. Bu ilaçlara adetin ilk günü başlanıyor ama doktorunuza danışın...

[[HAFTAYA]]

İlaca yeniden başlasam olur mu?

27 yaşındayım. 6 ay kadar doğum kontrol hapı kullandım. Ama bırakmak zorunda kaldım. Şimdi ise hem sancılarım fazla hem de cildim bozuldu. İlacı tekrar ve ne kadar süre kullanmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, doğum kontrol haplarının asıl amacı gebeliği önlemektir. Ama başka yararları da var; mesela adetlerin düzeltilmesinde, bazı ağrılı adet görenlerin tedavisinde, cilt problemi olan hastalarda kullanılır. En az 2 sene bu ilaçları kullananların yumurtalık kanserine yakalanma riski en az yüzde 50 azalır. (Yumurtalık kanseri kadınların en öldürücü hastalığıdır ve hemen hiç belirti vermediği için çok geç farkına varılmakta ve hastalık çok ilerledikten sonra teşhis edilebilmektedir). Gelelim okuyucumuzun sorusuna; önce bu ilaçların doktor kontrolü altında kullanılması gerektiğini hatırlattıktan sonra ilacınıza ilk göreceğiniz adetin ilk günü başlayabilirsiniz. 1 veya 2 sene ara vermeden kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Yumurtalıklar alındı ama...

56 yaşındaki teyzeme rahim kanseri teşhisi konuldu. Erken tespit edilmiş. Ailede de kanser görülüyor. Menopoza girdiğinde rahim kalınlaşması nedeniyle parça alındı. Sonuç olarak kanser olduğu ama ilk evresinde olduğu saptandı. Rahmin ve yumurtalıklarının alınması ile kanser ne kadar önlenmiş olur?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, şunu söylemem gerekir ki, bir ailede birinci derece akrabalarda rahim, yumurtalık ve meme kanseri birden fazla kişide görülürse kanserin irsi (genetik geçişli) olabileceği düşünülmeli ve ailenin diğer kadınları takip edilmelidir. Ben 6 ay ara ile mutlaka doktor kontrollerini yaptırmanızı tavsiye ediyorum. Gelelim rahim kanserinin tedavisine; rahim kanserinde rahim, yumurtalıklar, lenf nodları çıkarılır. Karnı döşeyen ve omentum denen yağlı bir örtü vardır, ondan biyopsi alınır, karın içi yıkanarak alınan sıvıda hücre araştırılır. Kanserinin evresine ve hastanın özelliklerine göre bazı değişik davranışlarda olabilirse de kural anlatmaya çalıştığım şekildedir. Rahim kanserinin ilk evresinin aslında birçok farklı tipi de var. Burada çok detaya girmek istemiyorum ama tümörün cinsi, tümörün rahim adalesi içine ne kadar girdiği çok önemli. Sonuçta “Tedavi yeterli mi?” sorusuna buradan cevap vermek zor. Jinekolojik onkoloji ile uğraşan biri tarafından değerlendirilmesinde yarar var.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder