Prof. Dr. Derin Kösebay İlerleyen yasın etkisi var
HABERİ PAYLAŞ

İlerleyen yasın etkisi var

Haberin Devamı

Çocuk sahibi olmaya çalışan çiftler her şeyin yolunda gittiğini zannederken anne adayı düşük yapabiliyor. Pek çok nedeni olan düşük genetik bozukluklardan kaynaklanacağı gibi ileri yaş da bu konuda son derece etkili...

Kist yine çıktı

3 ay önce hastaneye gittim, bana “Sağ ve sol yumurtalıkta kist var” dediler. Daha önce de kist ameliyatı olmuştum. 1-2 ay hap kullandım ama kist küçülmedi. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP


Sevgili okuyucumuz, yumurtalık kistleri hakkında konuşmak o kadar zor ki... Çünkü çok çeşitli tipleri var ve yapılan kan testleri, ultrason muayenesi veya MR ve tomografi her zaman kistin tipini (İyi huylu mu kötü huylu mu olduğunu) tam doğru olarak gösteremiyor. Benim tavsiyem daha önce de bir kist ameliyatı geçirmiş olduğunuz için iyi bir merkez sizi değerlendirsin.

[[HAFTAYA]]

Hamile kalma şansım var mı?

31 yaşındayım. 2 ay önce doktora gittim. Ultrasonda yumurtalıklarım bitişikmiş. Doktorum rahim filmi istedi. Çektirdim, rahim ağzında ufak bir yapışıklık varmış. 6 yıldır çocuğum olmuyor. Prolaktin hormonu yüksek çıktı. Bunun için ilaç kullanıyorum. Doktorum, hormon testi, smear testi yaptı, rahim filmi çekti. Bunun dışında yaptırmam gereken bir test var mı? Bir de ben hamile kalabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, 31 yaşındasınız. Gebelikten ümidinizi kesmek için daha vakit erken. Kabaca yapılması gerekenleri doktorunuz yaptırmış. 6 senedir bu konu ile uğraşıyorsanız ve hala bir sonuç elde edemediyseniz jinekolojik endokrinoloji bölümü olan bir merkeze başvurmanızda yarar var.

Eşim gebe kalamıyor

2 yıllık evliyim ve eşim 36 yaşında. Çocuk istiyoruz, olmuyor. Doktora gittik. Eşimin kanallarından birinin kapalı olduğu ama bunun sorun yaratmayacağı söylendi. Eşim hamile kaldı. Bebek gelişmedi, alındı. Bunun nedeni nedir? 7 ay geçmesine rağmen eşim hamile kalamıyor. Sizce ne yapmamız gerekiyor?

CEVAP


Sevgili okuyucumuz, gebeliğin ilk aylarında ortaya çıkan düşüklerde çoğu kere genetik bozukluklar söz konusudur. Bunun dışında genital organların yapısal durumu, geçirilen enfeksiyonlar etken olabilir (Burada daha başka pek çok neden sıralanabilir). Yaş da önemli bir faktördür, ilerleyen yaş düşük oranlarında artışa neden olmaktadır. Yeniden gebe kalamamanıza gelince; öncelikle eşinizin yumurtlaması takip edilmeli, sizin sperm muayeneniz yapılmalı. Bunlarda bir sorun yoksa rahim filmi çekilerek hem rahim içinde bir problem olup olmadığı hem de açık olan tek tüpün durumu incelenmelidir. Doktorunuzun ‘Düşükten sonra bir süre geçsin’ diye beklediğini sanıyorum. Gebeliğin olmadığını ciddi olarak düşündüğü zaman bu araştırmaların hepsini yapacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder