Prof. Dr. Derin Kösebay İlk adımı atın ve kiloları verin
HABERİ PAYLAŞ

İlk adımı atın ve kiloları verin

Haberin Devamı

Yumurtalıktaki fonksiyon bozukluklarından kaynaklanan polikistik over sendromunun tedavisi uzun sürüyor ve tek bir ilaçla yapılamıyor. Doktorunuza yardımcı olmak ve bir an önce iyileşmek için en iyi yol kilo vermeye çalışmak

Doktora gitmem gerekir mi?

26 yaşındayım, Mayıs’ta evleniyorum ve bir süre çocuk düşünmüyoruz. Doğum kontrol hapına karar verdim. Bunun için doktora gitmeme gerek var mı? Uzun yıllar ilaç kullanırsam kısırlık olur mu? Arkadaşım bir ilaç tavsiye etti. Onu kullanayım mı? CEVAP Sevgili okuyucumuz, puberta döneminde her kız çocuğu jinekolojik muayene olmalı, cinsel ilişkiye başlayan her kadın jinekolojik muayene edilmeli ve smear yaptırmalı. Bu muayeneleri hiçbir şikayeti olmayan kadınlara tavsiye ediyoruz. İleriki yaşlarda (Yani 40’lı yaşlarda menopoz yaklaşırken) daha sık kontrole gelmelisiniz diyoruz. Anladığım kadarıyla siz hiç doktora gitmemişsiniz. Bence mutlaka gidin. Önce normal kontrolünüzü olun ve doğum kontrol hapı kullanmak istediğinizi söyleyin.

Kilo vermeliymişim

28 yaşındayım ve 4 yıllık evliyim. Adetlerim düzensiz olduğu için gebe kalamıyorum. Doktora gittim, kilolu olduğum için bana “Polikistik over sendromun var, zayıfla öyle gel” dedi. Sizce ne yapmam gerekiyor? Daha iyi bir doktora gitmek çözüm mü? CEVAP Sevgili okuyucumuz, Polikistik over’de yapılması gereken bazı araştırmalar var... Hormon ölçümleri, şeker yükleme testi gibi... Bunlar yapılmalı, sonuçlar belli olunca bozukluklar gereken ilaçlarla düzeltilmeye çalışılırken tavsiye edilen diyete de uyulmalı. Sonuçta kilo vermelisiniz ve gereken tedaviyi uygulamalısınız. (Polikistik over’de sıklıkla doğum kontrol hapları kullanılır). Kontrollerde artık gebe kalabilecek duruma geldiğinizi doktorunuz tespit edince yumurtlamanız için size yeni bir ilaç tedavisine başlayacak. Muhtemelen kısa sürede gebe kalacaksınız. Ama bu işlerin zamanında ve süratle olabilmesi için doktorunuzla daima temas halinde olun ve gelişmelerden onu haberdar edin.

Yaş sorun yaratır mı?


38 yaşındayım, eşim de 35 yaşında. Çocuğumuz olmuyor. Birçok doktora gittim, test yaptırdık. Bir problem yok. Biz tüp bebek yapmaya karar verdik. Eşimin yaşı normal yolla gebe kalmaya engel mi? CEVAP Sevgili okuyucumuz, çocuk sahibi olamayan çiftler için yapılacak şey doktorun gerekli araştırmaları yaparak gebeliğin neden olmadığını tespit etmesidir. Bu konuyla uğraşan doktorlar, hiç de az sayıda olmayan bir hasta grubunda her şey normal gözükmesine rağmen gerekli tedavilerden sonuç alamaz. Günümüzde böyle vakalarda tüp bebek son çare olarak denenmekte ve başarılı da olmaktadır. Eşiniz 35 yaşında olduğuna göre, artık zaman kıymetli. Bence fazla vakit geçirmeden bir tüp bebek merkezine müracaat edin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder