Prof. Dr. Derin Kösebay Ilk dört hafta cok önemli
HABERİ PAYLAŞ

Ilk dört hafta cok önemli

Gebelik sırasında ilk 4 hafta önemli. Çünkü bu dönemde annenin aldığı zararlı madde bebeği etkilerse o gebelik sona erer. Eğer hamilelik devam ediyorsa büyük olasılıkla bebek etkilenmemiştir. Buna hep veya hiç kanunu denir

Vücuda zararı var mı?

28 yaşındayım. Bende bakteri bulundu. Ayrıca bartholin kistim de var. Bu bakteriler bazı antibiyotiklere dirençli çıktı. Ayrıca iğne de yapıldı. Bazı antibiyotik ilaçlar içtim. Bunları kullanmam tehlikeli mi? Vücuduma zararı olur mu? Doktor kullanmam gerektiğini, tedavi için başka çaresinin olmadığını söylüyor. Ne yapmamı önerirsiniz?

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

CEVAP Sevgili okuyucumuz, kültürde çıkan enfeksiyonun herhalde tedavi edilmesi gerekiyor. Doktorunuzun verdiği tedaviyi bence kullanın. Enfeksiyonun sebebi bartholin kisti herhalde değildir. Ama enfeksiyon uzun süre tedavi edilmezse bartholin kiste apse haline dönüşebilir. O zaman ufak da olsa bir enfeksiyonun varlığından söz edilebilir. Doktorunuzla irtibatınızı kesmeyin, sevgiler...

Bebeğim etkilenir mi?

37 yaşındayım, hemşireyim. Röntgen bölümünde çalışıyorum. Adetim 5 gün geciktiği için kan verip test yaptırdım. Ultrasonda 5 haftalık gebe olduğum görünüyor. Acaba cihazının yaydığı radyasyon bebeğe ne gibi bir zarar vermiştir? Aldırmam gerekir mi? Eğer bebeği doğurursam engelli olma ihtimali var mı?

CEVAP Sevgili okuyucumuz, soruyu cevaplamak zor. Çünkü sizin ne kadar ışın aldığınızı bilmiyoruz ve sanırım bilemeyeceğiz de. Röntgen ışınlarının bebek üzerindeki kötü etkisini biliyorsunuz. Alınan ışın miktarı belirli seviyenin üzerine çıkması bebekte çeşitli bozuklukların görülme oranını artırıyor. Şunu da ilave etmeliyim, gebeliğin ilk 4 haftasında anneyi etkileyen zararlı bir madde çocuğu da etkilemişse o gebelik devam etmez yani bebek düşer. Buna hep veya hiç kanunu deniyor. Gebelik devam ediyorsa büyük olasılıkla bebeğin o zararlı maddeden etkilenmediğini söyleyebiliriz.

Tüp bebek denesek mi?

33 yaşındayım, 8 yaşında çocuğum var. İkinci çocuğu istiyoruz. 1 yıldır korunmuyoruz. Rahim filminde rahmin dar olduğunu ve ameliyat olmam gerektiği söylendi. Tüp bebek denesek hamile kalabilir miyim? Acaba önce ameliyat mı olmalıyım? Ameliyat nasıl olacak? Sezaryen gibi mi?

Haberin Devamı

CEVAP Sevgili okuyucumuz, çok kısa verdiğiniz bilgiyle size yardımcı olmam mümkün değil. Rahim dar demek bana yeterli bir şey söylemiyor. Rahmin neresi dar? Ameliyatla ne yapılackmış? Bunları cevabını bilirsem belki size yol gösterebilirim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder