Prof. Dr. Derin Kösebay Kan uyuşmazlığını dert etme
HABERİ PAYLAŞ

Kan uyuşmazlığını dert etme

Kan uyuşmazlığı çiftlerin endişelenmesine neden oluyor. Bu durumu yaşayanların ilk gebeliklerinde genellikle çocukta sorun çıkmıyor. Daha sonraki hamilelikte ise yapılan bir iğneyle kan uyuşmazlığı sorunu çözülebiliyor.

Adetlerim neden bu kadar kısa sürüyor?

25 yaşındayım. Adetlerim sancılı geçiyor ve 3 gün bile sürmüyor. Bu süre çok kısa değil mi?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, adet kanamaları normalde 3-7 gün sürer. Adet kanamaları 3 günden kısa ve 7 günden uzun sürerse problem olduğu düşünülebilir. Normalde 28 günde bir tekrarlayan bu kanamaların 21-35 günde bir olması da normal kabul edilir. Sizde anormal bir durum olduğunu sanmıyorum. Yaşınızı, kilonuzu bilmiyorum. Bunlar da bir ölçüde etki yapabilir. Sizin bir kadın doğum uzmanına muayene olmanızda yarar var.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Kan uyuşmazlığı var

5 yıllık evli kadınım. Çocuk sahibi olmak istiyoruz ama kocamla aramızda kan uyuşmazlığı var. Rh uyuşmazlığı yaşıyoruz. Ne yapabiliriz?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, Rh’a bağlı kan grubu uyuşmazlığında erkek Rh (+) kadın Rh (-) ise ve anne karnındaki çocuğun kanı da Rh (+) ise kan uyuşmazlığından söz edilebilir. İlk gebelikte anne vücudunda çocuğun Rh (+) kanına karşı geliştirilmiş antikorlar (vücudun koruma elamanları) olmadığı için büyük olasılıkla çocukta bir sorun oluşmadan doğum olur.

İkinci üçüncü gebeliklerde anne kanında Rh (+) kana karşı antikorlar (vücudun koruma elamanları) oluştuğu için bu maddeler çocuğa geçerek onda hastalığın oluşmasına neden olur.

Artık günümüzde çocuğu Rh (+) olan annelere doğumdan hemen sonra yapılan bir iğne; Gama Globilin (Annede meydana gelen ve gelecek olan antikorları nötralize eden bir madde) sayesinde ileriki gebeliklerinde de bir sorun olmadan sağlıklı, normal bebekler doğması sağlanabilmektedir. Sevgili okuyucumuz, gördüğünüz gibi endişe edilecek önemli bir şey yok.

Cinsiyetini ne zaman öğrenirim?

28 yaşındayım ve 2 aylık hamileyim. Acaba bebeğimin cinsiyeti ne zaman belli olur? Bunu çok merak ediyorum.

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, çocuğunuzun cinsiyeti iyi bir ultrason aleti ile tecrübeli bir doktor tarafından bebeğin rahim içindeki duruşu uygunsa 12 haftadan sonra söylenebilir. Bu kadar erken cinsiyetin söylenmesinde zaman zaman hataların olabileceğini belirtmem gerek.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder