Prof. Dr. Derin Kösebay Kanama ilk belirti olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Kanama ilk belirti olabilir

Menopoza yaklaşırken ya da menopoza giren kadınlarda düzensiz kanamalar görülebilir. Bunları asla hafife almayın. Çünkü rahim ve yumurtalık kanserinin belirtisi olabilir. Bu yüzden kontrolleri sıklaştırın, 6 ayda bir doktora başvurun Artış olması normal

Kaşıntı yapıyor

24 yaşında kızım. Sürekli akıntım oluyor ve çok rahatsızlık veriyor. Doktora gittim, bana bir merhem verdi. Pek faydası olmadı. Ayrıca kaşıntım da fazla. Kimseyle ilişkiye girmedim. İlişkiyle enfeksiyon kapmadım. Ne yapabilirim?

CEVAP

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Sevgili okuyucumuz, sıkıntı için doktorunuzun verdiği ilaç yeterli olmamış veya uygun ilaç olmamış olabilir. Burada yapılacak şey sizin akıntınızdan bir örnek alıp tahlil ettirmek ve sonuca göre ilaç de tedavisine başlamaktır. Akıntıdan smear dediğimiz test yapılabilir. Ayrıca kültür alınıp hangi mikrobun ürediği saptanabilir. Uzun süre ve özellikle kuvvetli antibiyotik alanlarda vajinada mantar enfeksiyonu olabiliyor, kaşıntı, akıntı görülebilir. Uygun ilaç verilince 1-2 günde bütün şikayetler geçer.

Biyopsi istiyorlar

50 yaşındayım, myomlarla ilgili sorunum var. Birkaç gün önce son kan tahlilimi aldım. Menopoza girdiğimi söylediler. 1 yıldır adet görmüyordum. Ama kasım ve aralık aylarında sanki adet görüyormuşum gibi sancı çektim. İltihapla karışık, damla damla kanamam oldu. Bugün doktoruma söyledim. Biyopsi yapmamız gerekiyor” dedi. Doğrusu biraz endişelendim. Ne olur beni aydınlatın.

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, menopoza yaklaşırken olan düzensiz kanamalar ve menopoz dönemi başladıktan sonra meydana gelen kanamalar pek çok kadında görülmesine rağmen üzerinde önemle durulmalıdır. Rahim ve yumurtalık kanserlerinin bir ön belirtisi olabilir. Bu nedenle bu yaş grubunun biraz daha sık doktor kontrolü yaptırmalarını (6 ayda bir) smear ve ultrason muayeneleri ile takip edilmeleri gerekir. Gerekli görülen şüpheli durumlarda (Özellikle menopozdan sonra) mutlaka rahim iç tabakasından biyopsi yapılarak durum kesin olarak aydınlatılmaya çalışılmalıdır. Dolayısıyla doktorunuzun tavsiyesine uymanız gerek...

Haberin Devamı

Her şey yapıldı ama hamile kalamıyorum

27 yaşındayım, rahim filmi çektirdim, kanallarım açık çıktı. Ama gebe kalamıyorum. Doktorum yumurtlama günlerimi de söyledi. Tarihleri size yazıyorum. Acaba bir yanlışlık olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, doktorunuzun verdiği tarihler bence de uygundur. Yumurtlamanız normal, rahim filmi çektirdiniz o da normal. Bundan sonrasını doktorunuz değerlendirmeli. Çünkü bütün bilgiler onda. Yumurtlamanızı artırmak için ilaç verebilir, yumurtlama gününüzde aşılama yaparak (İnseminasyon) gebelik şansını artırmaya çalışabilir, yani yapılacak daha birçok şey var. Gebe kalamazsanız bir tüp bebek merkezi de size yardımcı olabilir. Bunları lütfen doktorunuzla konuşun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder