Prof. Dr. Derin Kösebay Kilo anne adayının düşmanı
HABERİ PAYLAŞ

Kilo anne adayının düşmanı

Fazla kilolularda bazen hormonların çalışması bozulabiliyor ve gebelikte ya da doğum sırasında sorunlar görülebiliyor. Bu yüzden ideal kilonuza inip gebe kalın ki böyle sıkıntılarla karşılaşmayın

Kilo engel mi?

3 yıllık evliyim. Çocuğumuz olmuyor. Doktorum “Kilo ver” dedi. 15 kilo fazlam var, bu anne olmamı engel mi?

[[HAFTAYA]]

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, aşırı kilolu kişilerde hormonların çalışması bozuluyor. Buna rağmen gebelik oluşabilir. Fazla kilolar gebelikte ve doğumda sorunlar çıkarabiliyor. Siz mutlaka kilo verin.

Haberin Devamı

Midem bulanıyor

Nişanlımla 2 hafta önce ilişkiye girdik. Ertesi gün hapı alıp içtim. Ama nedense mide bulantılarım çok. Doktora gittim 10 gün sonra kan testi yaptırmamı söyledi. Sizce hamile olabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, ertesi gün hapı doğru ve zamanında kullanılırsa gebeliğin olması az bir ihtimal. Kesin tanı kanda yapılan gebelik testi ( BHcG) ile konulabilir. Ertesi gün hapları da bazen bulantı yapabiliyor. Beirkaç gün bekleyip testi yaptırın.

Yaşlanıyor muyum?

46 yaşındayım ve adet kanamalarım azaldı, arada bir ter basıyor. Acaba menopoza mı giriyorum? Biraz erken değil mi? Bu yaşlandığımın işareti mi?

CEVAP

Sevgili okuycumuz, menopoz yaşlılık değildir. Menopoz yumurtalıktan çıkan hormonların azalması ve buna bağlı adet kanamalarının durmasıdır. Adet kanamalarında azalma veya düzensizlikler başlayabilir, ateş basmaları, ani terlemeler görülebilir. Sonunda kanamalar tamamen durur. Burada iki nokta kadınları rahatsız eder. Biri yaşlanma korkusu ve onun yarattığı psikoloji, ikincisi de ateş basmalarıdır. Daha ileride ciltte, vajinada kuruluk ve ilişkide problemler görülür. Kemiklerde bozulmalar hatta kırıklar olabilir. Paniğe gerek yok. Çünkü önlem alabilirsiniz.

Rahim fındık kadarmış

30 yaşındayım. Hiç adet görmediğim için doktora gittim. Rahmim bir fındık büyüklüğündeymiş. Ama yumurtalıklarım çokmuş. Adet görmem zaman geldiğinde rahatsız oluyorum. Çocuğum da olmuyor. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, rahminizde gelişme bozukluğu veya hormonal yetersizlik var. Böyle durumlarda yüksek doz hormon kullanılarak rahmi büyütmek belki mümkün. Ama gebelik zor. Yine de jinekolojik endokrinoloji ile uğraşan bir merkeze başvurursanız belki bir yardımları olabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder