Prof. Dr. Derin Kösebay Kistleri kücültmekte ise yarıyor
HABERİ PAYLAŞ

Kistleri kücültmekte ise yarıyor

Kadınlarda gebelikten korunmayı sağlayan doğum kontrol hapları pek çok amaçla kullanılabiliyor. Yumurtalıkların çalışmasını düzenlemede, yumurtalık kistlerinin küçültülmesinde bu ilaçlarla yapılan tedaviler başarı sağlıyor

[[HAFTAYA]]

Haplar işe yarar mı?

22 yaşındayım, adetimi geciktirmek için doğum kontrol hapı kullanmamı tavsiye ettiler. Ben bekarım, kullanırsam bu hapların yararı ya da zararı olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, doğum kontrol hapları pek çok amaçla kullanılıyor. Yumurtalıkların çalışmasını düzenlemek, hormonal nedenlerle genç kızlarda sıklıkla oluşan yüzdeki sivilceler ve yumurtalıkta meydana gelen basit kistlerin küçültülmesi için kullanılabiliyor. Bekar olmanız bu ilacı kullanmamanızı gerektirmez. Zaten çok kısa bir süre kullanacaksınız, merak etmeyin.

Haberin Devamı

Önce tedavi mi olmalıyız?

25 yaşındayım, polikistik over hastası olduğum saptandı. İlaçlarımı kullanıyorum. Bu arada eşimde sperm testi yaptırdı ve sperm sayısı düşük çıktı. Bu durum da önce benim tedavim bitince mi aşılama ya da tüp bebek yaptırmalıyız? Yoksa hemen mi tedaviye başlamalıyız?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, siz polikistik over için tedavinize başlamalısınız. Bu arada eşiniz tedavi olur ve sperm kalitesi yeterli düzeye çıkarsa doktorunuz size gebe kalmanız için gerekli tedaviyi uygular. Burada mutlaka yardımcı üreme teknikleri dediğimiz (Aşılama veya tüp bebek) şeylere gerek kalmadan gebelik sağlanabilir. Eğer doktorunuz sizin ve eşinizin durumunu spontan (kendiliğinden-doğal olarak) gebe kalmaya yeterli görmezse tabiiki yardımcı üreme tekniklerine sizi yönlendirecektir.

Kızım 3 aydır adet görmüyor

Kızım 11 yaşında ilk adetini gördü, ama 3 aydır kesildi. Ne yapmalıyız? Bu bir sorun mu?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, ilk adet görme yaşlarındaki kız çocukları sağlık konusunda ileri olan ülkelerde hiçbir şikayeti olmasa da jinekolojik kontrolden geçiriliyor. Bu bence ülkemizde de gerekli ama şartlar diyeceksiniz. Sizin kızınıza gelince; ilk adetin başladığı yıllarda böyle aksamalar olabiliyor. Muhtemelen bir süre sonra düzene girecektir. Ama süre uzarsa, başka şikayetlerin çıktığını fark ederseniz doktor kontrolünün en güvenli yol olduğunu bir kere daha hatırlatırım.

Haberin Devamı

Cinsiyeti ne zaman belli olur?

2 aylık hamileyim. Acaba bebeğimin cinsiyeti ne zaman belli olur? Bunu çok merak ediyorum. Bunu ne kadar süre sonra öğrenebilirim? Ne olur cevap verin.

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, çocuğunuzun cinsiyeti yüzde 50 doğruluk ihtimali ile hemen söylenebilir. Ama siz yüzde 100 doğru sonuç istiyorsanız yapılacak ultrason muayenesi için 4’üncü aya kadar beklemelisiniz. Eğer çocuğun rahim içindeki duruşu uygunsa ultrasonda net olarak dış genital organlar görülebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder