Prof. Dr. Derin Kösebay Lohusayken dikkatli olun
HABERİ PAYLAŞ

Lohusayken dikkatli olun

Genelde menopozdan sonra görülen idrar kaçırma, sık ve zor doğum yapan, iri çocuk doğuranlarda görülüyor. Çünkü rahmi tutan bağlarda yırtıklar olabilir. Lohusalık döneminde dinlenmemek de bu rahatsızlığı tetikleyebilir.

İdrarımı tutamıyorum

37 yaşındayım. Çok gülünce ya da öksürünce idrarımı tutamıyorum. Bu psikolojik bir rahatsızlık mı? Mesanenin sarkmasıyla ilgiliyse daha genç değil miyim?

CEVAP Sevgili okuyucumuz, bu durum genelde menopozdan sonra hormonlar azalınca ortaya çıkar. Sık doğum yapanlarda görülme ihtimali daha fazla. Normal ve zor doğum yapanlarda rahmi yerinde tutan bağlarda yırtıklar olabiliyor. Bu yırtıkların doğum sonunda tamir edilmemesi, lohusalıkta gerekli özenin gösterilmesi oluşan deformasyonları arttırıyor.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Zaman içinde genital organlarda sarkma olabiliyor. Doğumdan hemen sonra rahim 1000 gram kadar. Büyüklüğü göbek hizasına kadar gelir. Gebelikten önce 60 gramdır. Lohusalıkta daha rahim küçülmeden uzun süreler ayakta kalmak, istirahat etmemek bir ölçüde bozuklukları başlatabilir. Doğumlara bağlı ve ileri yaşlarda görülen rahim sarkmaları ve ona bağlı idrar kaçırmanın dışında idrar torbasının adalelerinin bozukluğu (Bu mesanene adelelerinin sinirlerindeki bozukluk) veya mesaneden idrarı boşaltan borunun şekil bozuklukları nedeniyle de olabilir. Lütfen bir kadın-doğum uzmanına başvurun.

İki kere dış gebelik geçirdim

2 yıl arayla 2 kez dış gebelik geçirdim. Doktor bana “Tüp bebek yoluyla hamile kalmalısın” dedi. Yine aynı şeyleri yaşamak istemiyorum. Ne olur bana yardım edin.

CEVAP Sevgili okuyucumuz, iki kere dış gebelik geçirmeniz kanallarda (Tuba denen rahim ile yumurtalık arasındaki tüpler) geçirilmiş enfeksiyon veya başka nedenlerle oluşmuş darlıklar veya yapışıklıkların olduğunu gösteriyor. Yeni bir gebelikte aynı şeylerin olması büyük ihtimal. Doktorunuzla görüşün, tüp bebek iyi bir çözüm gibi görülüyor.

Aynı hapı kullanıyorum

Doktorum 8 yıl önce bana doğum kontrol hapı vermişti. Hâlâ o hapları kullanıyorum. Bunda bir sakınca var mı? Yeniden doktora gitmeli miyim?

Haberin Devamı

CEVAP Sevgili okuyucumuz, 8 yıldır doğum kontrol ilaçlarının hiç kontrol olmadan kullanılması doğru değil. Kaç yaşında olduğunuz da önemli. Doğum kontrol hapları çok iyi bir korunma sağlar ki bu oran yüzde 99’dur. Ayrıca yumurtalık kanserine yakalanma riskini çok önemli oranda düşürür. Ama bunun yanında tansiyonunuz kontrol edilmeli, karaciğer gibi organların durumu zaman zaman araştırılmalı. Kanama pıhtılaşma faktörlerine bakılmalıdır. Doğum kontrol haplarının kullanılmasından çok kontrol edilmeden kullanılması sakıncalı. Lütfen doktorunuzla görüşün.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder