Prof. Dr. Derin Kösebay Menopozda kanama tehlikeli...
HABERİ PAYLAŞ

Menopozda kanama tehlikeli...

Menopoza giren kadınlar 6 ayda bir doktora gitmeli. Bir de kanama varsa hiç vakit kaybetmeyin. Çünkü kanama rahim kanserinin ilk belirtilerinden. Bu hastalık şişman, şekeri olan ve doğum yapmamış kadınlarda daha sık görülüyor

Amniyosentez riskli mi?

30 yaşında, 5 aylık hamileyim. Doktorum test sonuçlarıma baktı ve bana amniyosentez yaptırmamı önerdi. Bu işlem riskli mi? Çok endişeleniyorum.

CEVAP Sevgili okuyucumuz, amniyosentez çocuğun içinde 9 ay süre ile yaşadığı sıvıdan bir örnek alınıp hücre kültürü yaparak bebeğin genetik yapısını değerlendirme yöntemidir. Bu işlem günümüzde o kadar sık kullanılır hale geldi ki bu işle uğraşan meslektaşlarımızın (perinatologları) günlük işleri arasında sayılmaktadır. Bu işlemin riski var mıdır? Yok diyemem ama çok çok düşük bir risk ve sonuçta sakat doğacak bir bebeği yakalamaya yardım ettiği düşünülürse, kâr-zarar hesabı hep sizden yana. Yüzde 1 civarında bir risk olduğu söyleniyor. Bu işin uzmanları yaparsa belki bu kadar bile bir risk yok denebilir.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Rahmi alırlar mı?

28 yaşındayım. Jinekolojik kontrol için doktora gittiğimde rahim ağzında myom olduğunu söyledi. Bunun tedavisi var mı? Yoksa rahmi alacaklar mı?

CEVAP Sevgili okuyucumuz, bu kadar genç yaşta myom nedeni ile rahmi almak söz konusu olmasa gerek. Myomun yeri, büyüklüğü, sizde yaptığı rahatsızlıklar, çocuk isteyip istemediğiniz değerlendirilerek tedavi planı hazırlanabilir. Önce kesin “Ameliyat gerekli mi?” sorusu cevaplandırılmalı, sonra nasıl yapılacağına karar verilmeli. Çok nadir durumlarda veya ortaya çıkan komplikasyonlar dışında bu yaşta rahmin alınmasına gerek duyulmaz.

Menopozdayım ve 2 aydır akıntı ile kanama var

52 yaşındayım, 3 senedir menopozdayım. 2 aydır akıntı ile beraber hafif kanama var. Kullandığım bu ilaçların bir etkisi olabilir mi? Doktora gitmek istemiyorum. Ne yapayım?

CEVAP Sevgili okuyucumuz, doktora gitmek istememeniz büyük hata. Kadın kanserlerinin yarıdan fazlası 45-55 yaşları arasında görülüyor. Bu nedenle imkan varsa kontrolleri 6 ayda bir yaptırmak çok önemli... İkinci nokta; adetten kesilen bir kadında kanama olması mutlaka nedenini araştırmayı gerektirir.

Haberin Devamı

Burada her kanama kötü bir hastalığı işaret etmez. Ama rahim kanserinin belirtilerinden biri de kanamadır. Ayrıca rahim kanseri genellikle diyabeti olanlarda, yüksek tansiyonlularda, şişman ve doğum yapmamış kadınlarda daha sık görülür. Bence hemen kontrollerinizi yaptırın. Muhtemelen doktorunuz rahim içinden parça alınmasını teklif edecektir. Buna da kesinlikle karşı çıkmayın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder