Prof. Dr. Derin Kösebay Önce tedavi sonra tüp bebek
HABERİ PAYLAŞ

Önce tedavi sonra tüp bebek

Haberin Devamı

Kadınlarda adet düzensizliğine neden olan polikistik over’de yumurtlama olmuyor. Bu yüzden kadınların mutlaka doktora başvurup hormonlarına baktırıp tedavi olması gerekiyor. Ancak tedaviden sonra tüp bebek denenebilir

Kasıklarda ağrı var

33 yaşındayım, adetlerim düzenli. Son dönemlerde kasıklarımda ve makatta ağrılar başladı. Sürekli baş ağrısından şikayet ediyorum. Şişkinlik ve kabızlık çekiyorum. Nereye başvurmam gerekiyor? CEVAP Sevgili okuyucumuz, sizin öncelikli olarak bir kadın doğum uzmanına başvurmanız gerekiyor. Kasıklarda hissedilen ve makata vuran ağrılar genellikle yumurtalıklar veya çevre dokuların hastalıklarında görülür. Karın içindeki olaylar pek çok organı etkiler. Mesela yumurtalıkların iltihabı veya urları, bağırsakların da az çalışmasına neden olabilir.

[[HAFTAYA]]

Aşılama mı yoksa tüp bebek mi?

27 yaşında, 5 yıllık evli kadınım. Hiç korunmadığım halde çocuk sahibi olamıyorum. Doktora başvurdum sağ tüpümün kapalı ve polikistik over olduğunu söyledi. İlaç kullanmadan adet göremiyorum. Doktorum aşılama öneriyor ama şansım azmış. Aşılama mı yaptırayım, tüp bebek mi? CEVAP Sevgili okuyucumuz, tüplerden birinin kapalı olması gebe kalmayı engellemez. Yalnız şu iyi değerlendirilmeli. Eğer iltihap nedeniyle bu olay oluşmuşsa diğer tüp de mutlaka etkilenmiştir. Tüp belki açıktır ama etkilenmiştir (Tüpte darlık veya tüp içindeki epitelin bozulması veya tüpün yapışıklıklar nedeniyle açılar oluşturması gibi). Diğer önemli konu da adet düzensizliğini yapan hormonal bozukluk. Polikistik over birçok kere konuştuğumuz bir hastalık. Bunun da tedavi edilmesi gerek. Burada önemli problemlerden biri yumurtlamanın olmaması. Doktorunuz bu durumları göz önüne alarak size gereken tedaviyi yapacaktır. Eğer belirli bir süre tedaviler cevap vermezse o zaman tüp bebeği düşünebilirsiniz.

Eşimin yumurta sayısı azmış

5 senelik evliyiz. Bebeğimiz olmuyor. Ben birkaç yıl önce sol overden bir kist ameliyatı geçirdim. Doktor, yumurtalıkların yavaş çalıştığını ve yumurta sayısının yaşıma göre az olduğunu söyledi. 2 sefer de tüp bebek denemesi yaptık. Ama olumlu sonuç alamadık. Tavsiyeleriniz nelerdir? CEVAP Sevgili okuyucumuz, bir an önce sizin hormonlarınızın incelenmesi gerekiyor. Adetin 3’üncü günü yumurtalık ve hipofizden çıkan hormonlar değerlendirilirse yumurtalık rezervi hakkında fikir sahibi olunabilir (Bunun için başka testler de yapılabiliyor). Eğer her şey yolunda çıkarsa tecrübeli bir merkezde tekrar tüp bebek denemenizi tavsiye ediyorum. Umarım istediğiniz bebeğe en kısa zamanda kavuşursunuz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder