Prof. Dr. Derin Kösebay Rahmin alınması şart değil
HABERİ PAYLAŞ

Rahmin alınması şart değil

Haberin Devamı

Rahim ağzı kanseri kadınların korkulu rüyası. Erken teşhis edilir, hastalık başında yakalanırsa rahim ağzının bir kısmı veya tamamı alınıyor. Rahin alınacak, her şey bitecek diye panik yapmayın. İyi bir uzmana başvurun

Sivilceler geçer mi?


18 yaşındayım, adetlerim düzenli olmadığı için doktora gittim. Doktor adetleri düzene sokmak için doğum kontrol hapı verdi ve bu ilacı kullanırsam yüzümdeki sivilcelerin geçeceğini söyledi. Sizce bu doğru mu? CEVAP Sevgili okuyucumuz, doğum kontrol hapları yumurtalıklar üzerinde yaptığı etkiyle hem adet kanamalarını düzene sokuyor hem de yumurtalıklardan çıkan erkeklik hormonuna benzer etkisi olan maddelerin çıkışını etkiliyor. Ve ciltte bir düzelmeye neden oluyor. Doktorunuzun tavsiyelerine uyun.

[[HAFTAYA]]

Sorun var mı?

30 yaşındayım, 9 ay önce doğum yaptım. Doğumdan önce 28 günde bir adet görüyordum. Şimdi 24 günde bir adet görüyorum. Bunda bir sorun var mıdır? CEVAP Sevgili okurumuzu, bence hiçbir sorun yok. Adetleriniz normal sınırlar içinde.

Baskı hissediyorum

28 yaşındayım ve yumurtalıklarımda baskı hissediyorum. Devamlı bir şişkinlik ve gaz problemim var bu herhangi bir sorunun belirtisi olabilir mi? CEVAP Sevgili okuyucumuz, normalde olmayan yeni bir durum ortaya çıkınca bunun bir nedeni vardır diye düşünmek gerekiyor. Yumurtalıklardaki bazı hastalıklar ya hiç şikayete neden olmadan ya da herkeste görülebilecek ufak şikayetlerle ortaya çıkabiliyor. Söz konusu ciddi bir hastalıksa teşhiste gecikmelere neden oluyor. Bence bir kadın doğum uzmanına gidip sorunlarınızı anlatmanızda yarar var.

Rahim alınmalı mı?

26 yaşındayım, 2 senelik evliyim ve 2 ay evvel yapılan smear testinde hücreler bozuk çıktı, biyopsi alındı. Rahim ağzı kanseri başlangıç halindeymiş. Benim çocuğum yok. Doktorum hemen rahmin alınması gerektiğini söylüyor. Bunun başka bir çaresi var mı? CEVAP Sevgili okuyucumuz, size yardım etmek isterim ama bazı bilgileri net olarak bilebilirsem. Önce şunu söylemeliyim ki sizi mutlaka jinekolojik onkoloji ile uğraşan biri değerlendirmeli. Eğer dediğiniz gibi hastalık çok erken yakalanmışsa rahmi almaya kesinlikle gerek yok. Burada yapılacak tedavi hastalığın ilerleme durumu ile bağlantılı. Size en hafifinden başlayarak anlatmaya çalışırsam: Sadece rahim ağzının bir kısmını alarak veya rahim ağzını tamamen alarak tedavi mümkün. Tabii buna, hastalığın ilerleme derecesine göre karar verilebilir. Bu durumda ileride gebe kalınabilir ve doğum yapılabilir. Panik yapmadan, uzman biri ile görüşmenizi tekrar tavsiye ediyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder