Prof. Dr. Derin Kösebay Riskleri de unutmamak gerekiyor
HABERİ PAYLAŞ

Riskleri de unutmamak gerekiyor

Haberin Devamı

Kadınların çoğu ilk gebeliklerinde kürtaj olursa bir daha hamile kalamayacağı sanıyor. Hamile kalabilirsiniz ama bazı riskleri unutmamak lazım. Kürtajda rahim mikrop kapabilir ya da delinebilir. Bu da işinizi zorlaştırabilir

Düşük yapma ihtimalim nedir?


3 kere kürtaj olmak zorunda kaldım. Şimdi hamileyim. Düşük yapma riskim var mı? Bunu çok merak ediyorum. Varsa yüzde kaçtır bu ihtimal? Hiç doğum yapmamış birinin üçten fazla kürtaj yaptırması kısırlığa neden olur mu? CEVAP Sevgili okuyucumuz, düşük olmadan, kendi arzunuzla kürtaj olduysanız bu gebelikte düşük olasılığı kürtaj olmamış birinden fazla değil. Ama kürtajın kaç haftalıkken yapıldığı, nasıl yapıldığı, (Komplikasyonsuz, kurallara uygun olarak mı?), kürtaj sonrası problemin çıkıp çıkmadığının (karında şiddetli ağrı veya kanamanın çok uzun sürmesi ve yüksek ateş gibi) bilinmesi lazım. Eğer problem olmamışsa dediğim gibi düşük riskinde artış olmaz. Çok sorulan soru: “İlk çocuk kürtaj olursa daha sonra hamilelik oluşur mu?” Buna ‘Evet’ diyeceğim ama bazı riskleri de hatırlamak lazım. Daha önce hiç gebe kalmamamış birinin kürtajı daha zordur. Kürtaj esnasında rahim mikrop kapabilir, kürtaj esnasında rahim delinebilir ve böyle komplikasyonlar çıkarsa sonra gebe kalma zorlaşabilir. Bu nedenle de ilk gebeliklerin kürtajı hep tedirginlik yaratmıştır. Ama sizin gebeliğiniz inşallah problemsiz devam eder.

[[HAFTAYA]]


Doğum kontrol hapının etkisi azalır mı?


27 yaşındayım, doğum kontrol hapı alıyorum. İdrar yolları enfeksiyonu teşhisi konuldu. Antibiyotik kullanmam gerekiyormuş. Acaba antibiyotik doğum kontrol hapı ile ters bir etkileşimde bulunur mu? Ya da gebelik riski artar mı? CEVAP Sevgili okuyucumuz, bazı ilaçlar doğum kontrol haplarının etkisini azaltabilir. Bunların içinde antibiyotikler de var. Özellikle uzun süre kullanımda zaman zaman sorun çıkabilir. Bu nedenle ek korunma yöntemleri gerekebilir. Doktorunuza danışarak ondan daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Rahim ağzı aşısını tek sefer yaptırmak yeterli mi?


Rahim ağzı kanserini önlemek için aşıdan bahsediliyor. Benim de ailemde risk var. Kızımı bu hastalıktan korumak için aşılatabilir miyim? Kızım 24 yaşında. Aşı için bir yaş aralığı var mı? Bir tek sefer aşı yaptırmak yeterli mi? CEVAP Sevgili okuyucumuz, rahim ağzı kanserinden korunmak için aşı çok önemli bir korunma yöntemi. Bunun yanında yıllık kontroller ve vajinal smear alınmasının da ihmal edilmemesi gerekiyor. Aşı 9 yaşından itibaren yapılabiliyor. 45 yaşına kadar yapılabileceği bildirilmektedir. Bence 30-35 yaşına kadar rahatlıkla yaptırabilirsiniz. Bu aşılar 3 kere yapılarak bağışıklık sağlıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder