Prof. Dr. Derin Kösebay Şeker ve kilo riski arttırıyor
HABERİ PAYLAŞ

Şeker ve kilo riski arttırıyor

Menopoza giren kadınlar 6 ayda bir doktora gitmeli. Bir de kanama varsa hiç vakit kaybetmeyin. Çünkü kanama rahim kanserinin ilk belirtilerinden. Bu hastalık şişman, şekeri olan, doğum yapmamış kadınlarda daha sık görülüyor

Çikolata kistim var

31 yaşındayım. Yumurtalığıma yapışık 6 santimlik çikolata kistim var. 3 aşılama ve 2 defa tüp bebek denedik. Olumlu sonuç alamadık. Benim sorum bu çikolata kistinin ameliyat dışında bir tedavisi var mı? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, büyüklüğü 6 santim olan çikolata kistinin ilaçla tedavisi yok. Ameliyat gerekiyor. Ayrıca aşılama ve tüp bebek içide yumurtalıklarda kistin olması çok doğru bir yaklaşım değil. En kısa zamanda kistten kurtulun ve ondan sonra gebelik için neler yapılabileceğini doktorunuzla görüşün.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Menopozdayım ve kanama var

54 yaşındayım, 3 senedir menopozdayım. 2 aydır akıntı ile beraber hafif kanama var. Kullandığım bu ilaçların bir etkisi olabilir mi? İki senedir jinekolojik muayene olmadım. Ne yapmalıyım? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, sizin yaşınızda biri her yıl kontrole gitmeli. Hemen gözünüzü korkutmak istemiyorum ama kadın kanserlerinin yarıdan fazlası 45-55 yaşları arasında görülüyor. Bu nedenle imkan varsa kontrolleri 6 ayda bir yaptırmak çok önemli... İkinci nokta; adetten kesilen (menopoza giren) bir kadında kanama olması mutlaka nedenini araştırmayı gerektirir. Burada her kanama kötü bir hastalığı işaret eder demiyorum ama rahim kanserinin belirtilerinden biri de kanamadır. Ayrıca rahim kanseri genellikle diyabeti olanlarda, yüksek tansiyonlularda, şişman ve doğum yapmamış kadınlarda daha sık görülür. Bence hemen kontrollerinizi yaptırın. Muhtemelen doktorunuz rahim içinden parça alınmasını teklif edecektir. Buna da kesinlikle karşı gelmeyin.

Kızımı doktora götürmeli miyim?

16 yaşında kızım var. 2.5 yıl önce adet gördü. Ancak şimdi adet görmüyor. Doktora götürüp götürmemekte kararsız kaldım. Ne yapmam gerekiyor? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, ergenlik dönemi başlarken (10 yaş civarı) her çocuğun jinekolojik muayeneden geçmesi gelişmiş ülkelerde yaygın uygulanan bir kural. Bu muayenede çocuğun anatomik gelişimi incelenir. Çocukluk çağına özgü bir takım urların erken yakalanması sağlanabilir. Ergenlik çağındaki kız çocuklarında hiçbir şikayet olmasa da jinekolojik muayene gerekli. Adet düzensizliği bu yaşlarda tam rayına oturanana kadar böyle düzensizlikler gösterebiliyor. Ama muayene olmadan bu düzensizlikler normalmiş demek de çok yanlış.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder