Prof. Dr. Derin Kösebay Şekeri bırak kilo sorununu çöz
HABERİ PAYLAŞ

Şekeri bırak kilo sorununu çöz

Polikistik over’de yumurtalıkların çalışmasında ve hormon yapımında bozukluklar vardır, yumurtlama olmaz. Hastanın iyileşebilmesi için doktorun tavsiyelerine uyması, kilo vererek şekeri kesmesi ve ilaç kullanması şarttır

Çocuğum olacak mı?

17 yaşında kızım. Geçen sene adet düzensizliği ve tüylenme nedeniyle doktora başvurdum. Polikistik over teşhisi konuldu. Doktor ilaç verdi ve “Bitir gel” dedi. Çocuğum olur mu?

CEVAP: Sevgili okuyucumuz, bu rahatsızlıkta yumurtalıkların çalışmasında ve hormon yapımında bozukluk vardır. Normalde her ay yumurtalıklarda birkaç yumurta hücresi adetin ortalarına doğru gelişir, iki santim civarında bir ufak kist haline gelir. Bu kistin yırtılıp içinden yumurta hücresi atılmasına yumurtlama denir. Polikistik over’de ise yumurta hücresi gelişir ama yırtılmadığı için yumurtlama olmaz. Ultrasonda görüntüsü yeterli değildir. Yumurtalıklarda hormon yapımında da sorunlar vardır. Erkeklik hormonu yapısında maddeler çıkar bu da tüylerde artışa neden olur. Hastaların doktor tavsiyelerine kesin uyarak adetleri düzeltilebilir, tüylenme şikayeti azaltılabilir. Şeker kesilerek kilo sorunu çözülebilir ve bebek için de uygulanacak ufak yardımlarla gebelik sağlanabilir.

Haberin Devamı

Yeniden gebe kalır mıyım?

24 yaşındayım, 15 aylık evliyim. 3 ay önce kürtaj oldum. Sonra adetlerim hep düzensiz ve sancılı oldu. Doktora gittim, normal olduğunu söyledi. Tekrar çocuk sahibi olmak istiyoruz ama olmuyor. Kürtajdan sonra anne olmak zorlaşır mı?

CEVAP: Sevgili okuyucumuz, kürtaj cerrahi bir müdahaledir ama problemsiz geçerse büyük olasılıkla daha sonraki gebeliklerin oluşmasını etkilemez. Ama bir komplikasyon olursa (Enfeksiyon, aşırı rahim duvarlarının kazınmasına bağlı yapışıklıklar, rahim delinmesi gibi) o zaman bazı zorluklar olabilir. Bugünkü modern tedavi imkanları ile çoğu halledilebilir. Siz gebe kalmadan önce doktorunuzla görüşüp gereken incelemeleri yaptırın. Gebeliğe ondan sonra karar verin. Ayrıca kürtaj olalı henüz 3 ay olmuş. Bence 3-5 ay daha beklemenizde yarar olabilir, sevgiler...

Haberin Devamı

Süt zarar verir mi?

1 yaşında bebeğim var, emziriyorum. Bugün hamile olduğumu öğrendim. Acaba sütüm bebeğime zarar verir mi?

CEVAP: Sevgili okuyucumuz, süt bebeğe zarar vermez. Çocuk doktorları çok uzun emzirmeyi tavsiye ediyorlarsa da onlarla görüşüp bence yavaş yavaş bebeği memeden ayırın. İki bebek ağır gelebilir. Kadın doğum uzmanları daha çok anne adına pozitif ayrımcı olabilirler.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder