Prof. Dr. Derin Kösebay Şişlik göz ardı edilmemeli
HABERİ PAYLAŞ

Şişlik göz ardı edilmemeli

Kadınlar karındaki şişlikleri çoğu zaman kilo aldığını düşünerek umursamıyor. Oysa durum çok ciddi olabilir. Yumurtalık kistleri hatta rahimde oluşan myomlar bazen hiç belirti vermeden büyüyebiliyor ve kendini şişlik olarak gösterebiliyor

Ameliyat şart mı?

38 yaşındayım. Rahimim düşükmüş. Sizce hamile kalmamın sakıncası olur mu? Doktorum ameliyat olmam gerektiğini söyledi. Ameliyatta rahimi tamamen mi alıyorlar? Farklı tedavisi var mı? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, gebe kalmanızda sakınca olmadığını söyleyerek sözlerime başlayayım. Daha sonraki yıllarda durum şikayetlerinize göre değerlendirilir ve ona göre karar verilir. Diyelim ki 45-50 yaşına geldiniz. Rahim sarkması nedeni ile ameliyat olacaksınız. Burada rahimin alınması bence uygun bir tedavi olabilir. Aynı nedenle 38 yaşındaki bir kadın ameliyat edilse tabii ki rahmi koruyucu bir ameliyat cinsi seçilir. Ayrıca rahim sarkmasının da dereceleri var. Her rahim sarkmasında ameliyat yapmıyoruz.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Adetim gecikti her yanım şişti

23 yaşındayım. Adetim 10 gün gecikti. Vücudum şişti. Sıkıntı veriyor, sanki patlayacak gibiyim ve çok sinirliyim. Sizce ne yapmalıyım? Neden böyle oldu? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, adet gecikmeleri zaman zaman iklim değişikliklerinde, psikolojik etkilerle olabiliyor. Bazı kadınlarda her ay adet öncesi ödem dediğimiz gerginlik, şişlik, vücutta su tutulması, sinirsel gerilimler görülüyor. Eğer bu şikayetleriniz devam ederse bir kadın doğum uzmanına başvurun. Şikayetlerinizi düzeltecek, sizi rahatlatacak bir tedavi uygulanabilir.

Bir türlü hamile kalamıyorum

34 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Eşimle korunmamamıza rağmen hâlâ hamile kalamadım. Hamile kalmamı sağlayacak başka yollar var mı? Varsa nelerdir? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, genel olarak evli çiftlerin yüzde 5’inin çocuk olmama sorunu vardır ama aldığım mektuplara bakarsak sanki bu oran çok çok yüksekmiş gibi geliyor. İşte çocuk olmama sorunlu bir başka okuyucumuz. 34 yaşında, 2 yıllık evli ve normal yol dışında nasıl gebe kalınacağını soruyor. Sevgili okuyucumuz, sizin bir an evvel gerekli araştırmalara başlamanız gerekiyor. 35 yaşından sonra yumurtlamanın azaldığını yumurtanın kalitesinin bozulduğunu biliyoruz. Gebe kalınca da bebekte kromozom bozukluklarının (Down Sendromu gibi) görülme oranı artmaya başlıyor. Bu nedenlerle siz daha fazla gecikmeden bir kadın-doğum uzmanına başvurarak neden bebek olmadığını araştırın ve gerekiyorsa bir an önce tedavi başlasın. Çok geç kaldınız demiyorum ama geç kalmayın diye sizi uyarıyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder