Prof. Dr. Derin Kösebay Stres yaparsanız yükselir...
HABERİ PAYLAŞ

Stres yaparsanız yükselir...

Haberin Devamı

Prolaktin hormonu yüksek olan kadınların adet kanamalarında değişim, gebe kalamama gibi sorunları olabiliyor. Prolaktin stresle yükseliyor. Gece-gündüz değerleri arasında bile fark olabiliyor. Bu yüzden endişeye kapılmayın, tedavi sonrasında tekrar ölçtürün

Kızım düzensiz adet görüyor

Kızım 12 yaşında ve 52 kilo. Aralık’tan beri 5 kez düzensiz olarak adet gördü. Adetleri 7-9 gün arasında. Memeleri büyüdü, tüylenme var. Doktor her şeyin normal olduğunu söyledi. Sizce bu normal bir durum mu? CEVAP Sevgili okuyucumuz, anladığım kadarıyla adet kanamaları şiddetli oluyor ve düzensiz. Kızınızı muayene eden doktor bir problem olmadığını söylemiş ama hormonlar ölçüldü mü? Ultrason yapıldıysa rahmin iç duvarı nasıl? Bunları bilmek lazım. Anlattıklarınızdan ufak problemler var gibi görünüyor. Bu konuyu doktorla tekrar konuşun.

[[HAFTAYA]]

Bebeğim olacak mı?

26 aşındayım ve 1 yıllık evliyim. Evliliğimizin 4 ayında doğum kontrol hapı kullandım. 2 ay önce artık çocuk isteğimiz için doktora gitttim, prolaktin değerim sınırdaymış. Doktor ilaç verdi. Prolaktin yeniden çıkar mı? Yani bebek sahibi olabilir miyiz? CEVAP Sevgili okuyucumuz, ilk 4 ay doğum kontrol hapı kullanmanız çocuk olmasını engellemez. Prolaktin hormonu yüksek olan kadınlarda adet kanamalarında değişim, gebe kalamama gibi problemler olabiliyor. Sizin prolaktininiz sınır değerlerdeymiş. Bence bu çok önemli değil. Ayrıca doktorunuz size ilaç vermiş. Bu konuda endişe etmenize hiç gerek yok. Prolaktin hormonu stresle yükselen bir hormon. Gece-gündüz değerleri arasında bile fark olabiliyor. Doktorunuz tedavi sonunda hormonunuzu herhalde tekrar ölçtürür. Bence bu konuda önemli bir sorun çıkmaz, merak etmeyin.

Anne olmam mümkün mü?

41 yaşındayım ve anne olmak istiyorum. Normal yollardan anne olmam mümkün mü? Yaşımla ilgili hamilelikte sorunlar yaşar mıyım? CEVAP Sevgili okuyucumuz, “Hamile kalabilir miyim?” sorusunu cevaplandırabilmek için yaşınızın dışında başka bilgilere ihtiyaç var. Adetin 3’üncü günü hormonlarınızın ölçülmesi gerekiyor. Yumurtalıkların durumu ancak bu şekilde değerlendirilebilir. Bebek olabilmesi için erkekte de problem (spermde) olmaması, rahim kanallarının açık olması vb. gibi şeyler de gerekli. Ama okuyucumuzun yaşı nedeniyle artık beklemeye gerek yok. Normal yoldan gebe kalmayı beklemek yerine hormon sonuçları ile bence bir tüp bebek merkezine başvurmanız daha akıllıca gibi gözüküyor. Size iyi şanslar diliyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder