Prof. Dr. Derin Kösebay Tedavi edilen hamile kalabilir
HABERİ PAYLAŞ

Tedavi edilen hamile kalabilir

Polisiktik over sendromu pek çok kadında görülüyor. Düzensiz adet ve kıllanmada artış belirgin özellikleri. Tedavisi olmayan bir hastalık değil. Doktor kontrolünde olanlar gebe kalmakta sorun yaşamıyor

[[HAFTAYA]]

Adet döneminde çok sancı çekiyorum

25 yaşındayım. Adet görürken çok sancı çekiyorum. Doktor doğum kontrol hapı verdi. Ben de ileride çocuğum olmaz diye hapı içmedim.

Bir de “Evlendiğin zaman sancı kalmayacak” dedi. Evlilikle ne ilgisi var? Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, adet kanamalarının şiddetli sancılı olmasının daha önceleri çeşitli kereler yazdığım gibi pek çok nedeni var. En sık görülen nedenler; rahmin gelişmemiş olması, rahimde polip, myom gibi bir oluşum veya endometriosis denen hastalık.

Haberin Devamı

Burada belki ilk neden evlenmekle ilgili olabilir. Düzgün cinsel yaşam hormonların da çalışmasını etkiler. Belki biraz da psikolojik etkilerle beraber adetlerdeki ağrıyı azaltabilir ama bunun dışındaki nedenler evlilikten sonra da aynen devam eder.

Bence doğum kontrol hapına başlayın. Ayrıca 2 sene bu ilacı kullananlarda yumurtalık kanserine yakalanma riski yarı yarıya düşmektedir.

Polikistik over varmış

26 yaşındayım ve bekarım. Düzensiz adet nedeniyle doktora gtitim, bana tahliller yapıldı ve polikistik over olduğum söylendi. 2 aydır doğum kontrol hapı kullanıyorum.

Bu ilaç kistleri yok eder mi? İleride hamile kalma konusunda problem yaşar mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyumuz, hakikaten tiroid hormonları normal ise geriye tedavi edilecek polikistik over kalıyor. Polikistik over tedavi edilebilen bir hastalık ve ileriki yıllarınızda gebe kalmanıza büyük engel çıkarmayacaktır.

Gittiğiniz endokrinoloji bölümünün verdiği tedaviyi güvenerek kullanabilirsiniz. Verilen bu ilaç, yumurtalıkların çalışmasını düzekleyecek ve yeni kist oluşumunu engelleyecektir.

Neden gebe kalamıyor?

30 yaşındayım, 3 yıllık evliyim. Eşim hamile kaldı ama 5 haftalıkken aldırdık. Doktor, eşimin rahminin aşağıda olduğunu söyledi. Biz korunmuyoruz ama bebeğimiz olmuyor. Ne yapmalıyız?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, kürtajdan sonra rahim içinde bir enfeksiyon gelişmesi halinde yapışıklıklar, kanallarda (Tubalarda) tıkanmalar olabilir. Bu durumda da gebelik şansı önemli oranda düşebilir.

Haberin Devamı

Bir senedir korunmadığınız halde eşiniz gebe kalamıyorsa artık bir kadın doğum uzmanına başvurma zamanıdır. Size gerekli incelemeleri yapacak, neden gebeliğin oluşmadığını saptayacak ve muhtemelen vereceği tedavi ile de sorun çözülecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder