Prof. Dr. Derin Kösebay Tedavi için geç kalmayın
HABERİ PAYLAŞ

Tedavi için geç kalmayın

Haberin Devamı

Vajina çevresinde çıkan siğillerin tedavi edilmesi gerekiyor. Çünkü geç kalındığında bütün organa yayılabilir, akıntı ve kaşıntıya neden olarak kişiyi rahatsız edebilir. Ya pomat sürülerek ya da elektrokoterle yakılarak sorun çözülüyor

Et beni çıktı

20 yaşında kızım. Vajinamın gerisinde et benine benzer bir şeyler çıktı. Bazen kaşıntı yapıyor. İlişkiye girerken canım acıyor. Ne olur yardım edin. CEVAP Sevgili okuyucumuz, dış genital organlarda et beni (Aslında siğil tarzında başlayıp tedavi olmazsa büyüyebilen oluşumlar) HPV’nin yani Papilloma virüsünün yaptığı lezyonlardır. HPV’nin 100’den fazla tipi var. Bunlardan bir kısmı bu siğile, bir kısmı rahim ağzı kanserine neden oluyor. Condilom adı verilen bu oluşumlar tedavi edilmezse bütün dış genital organları tutabilir. Şiddetli kaşıntı ve akıntılarla hastayı ciddi rahatsız edebilir. İşi bu hale getirmeden, hastaya ya lokal pomatlar uygulayarak veya elektrokoter ile condilom denen oluşumları yok ederek tedavi sağlanır. Doktora gitmeniz şart.

[[HAFTAYA]]

Kansere ne kadar yakınım?


33 yaşındayım. 10 senedir endometriozisim var. 2 ameliyat geçirdim, iki tüpüm alındı. 1 kez tüp bebek denedik, tutmadı. CA 125 ve CA 199 değerlerimi yazıyorum. 3 senedir ilaç kullanıyorum. Smear testi, alınan parça temiz. Hastalığın kaçıncı aşamasındaydım, kansere ne kadar yakınım? CEVAP Sevgili okuyucumuz, çok kısa bilgilerle bunlara doğru cevap verebilmek pek mümkün değil. Önce bebek olmamasına bakalım. Rahminizin durumu nedir? Tüp bebek yapılırken yumurtalarınızın durumu neydi? Spermlerin ne durumda? Bunun dışında CA 199 ve CA 125’in yüksek olması araştırılmalı. Endometriosis’te CA 125 yüksek çıkabilir ama yine de detaylı inceleme yapılmalı. Hastalığın kaçıncı aşamasında olduğunuzu ancak ameliyattaki durumunuzu bilen biri cevaplayabilir. Kanserle ilişkiniz konusunda elimizde CA 125 ve 199 değerleri var. Sadece bunlara bakarak bir şey söylenemez. Doktorunuzla konuşmanız gerekiyor, sevgiler.

Anne olacak mıyım?

2 kere kürtaj oldum. Evlendikten sonra tekrar hamile kalabilir miyim? Bu durum beni korkutuyor. Ne yapmamı önerirsiniz? CEVAP Sevgili okuyucumuz, doğum yapmadan kürtaj olmak pek çok kadın için sizde olduğu gibi endişelere neden olabiliyor. Bunun haklı nedenleri de var. Eğer bu kürtajlar esnasında bir kompliksyon çıkarsa ilerde gebe kalamak sorun olabiliyor. Ama siz hiçbir problemden bahsetmediğinize göre umarım her şey normaldir ve bebek istediğiniz zaman gebe kalmanızda bir sıkıntı çıkmaz. Eğer çocuk düşündüğünüz zaman makul bir sürede (6 ay, 1 sene) gebe kalamazsanız o zaman bir doktor kontrolü gerekebilir. Umarım her şey yolunda gidecek, sevgiler.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder