Prof. Dr. Derin Kösebay Tüpler değerlendirilmeli
HABERİ PAYLAŞ

Tüpler değerlendirilmeli

Haberin Devamı

Dış gebelik daha çok genital organlardaki rahatsızlık ya da rahim içindeki yapışıklıklar sonucu görülüyor. Bu sorunu yaşayan kadın yeniden gebe kalmak istediğinde doktora başvurmalı, kalan tüpün filmi çekilerek duruma bakılmalı...


Aşılama bana uygun mu?

31 yaşındayım. 8 ay önce dış gebelik geçirdim, bir daha hamile kalamadım. Doktor, yumurtlamanın çok olduğunu ama yumurtaların çatlamadığını söyledi. 2 ay doğum kontrol hapı vereceğini anlattı. Hapı bıraktıktan sonra tekrar kontrole alacağını söyledi. Ben beklemek istemiyorum. Aşılama yaptırsam olur mu?

CEVAP


Sevgili okuyucumuz, dış gebelik geçirdiğinize göre sizin ciddi olarak muayene edilmenizde yarar var. Dış gebelikler karın içindeki iltihaplar veya genital organlardaki yapısal bozukluklar sonucu daha çok görülür. Bu nedenle diğer tüpün film çekilerek muayenesi ve ultrasonla rahmin değerlendirilmesi gerekiyor. Sonra yumurtlamanın olup olmadığı ve oluyorsa zamanı size bildirilmeli.

Bunların hepsi normal ve sizin hâlâ bebeğiniz olmuyorsa daha başka tetkikler yapılmalı ve sonra aşılamaya geçilmeli. Aşılamada seçilmiş canlı spermler rahim ağzındaki mukusu geçerek rahim içine verilir. Bu şekilde daha çok canlı sperm rahim içine verilmiş olur ve bu şekilde gebelik şansı artırılır.

[[HAFTAYA]]


Düşük tehdidi yaşıyorum


8 haftalık gebeyim. Kasıklarımda çok şiddetli ağrıyla ve hafif kanama ile doktora gittim. Düşük yapma tehdidim olduğunu söylediler. Progestan’a başladım. Doktor, gebelik kesemin embriyoya göre küçük olduğunu söylüyor. Bu tehlikeli mi ya da ileride bebeğim bir sorunla karşılaşır mı?

CEVAP


Sevgili okuyucumuz, bu konuda benim size cevap yazmam pek doğru değil. Çünkü verdiğiniz rakamlarla bir sonuca varmak çok zor. Doktorunuz bütün bu bulguları değerlendirip size daha doğru bilgiyi verecektir. Size iyi şanslar diliyorum.

*

Neden ağrım ve kanamam var?

Eylül ayında kürtaj olmak zorunda kaldım. O günden beri adet göremiyorum. Eşimle ilişkiye girdiğimde kasıklarım ağrıyor ve hafif kanamam oluyor. Acaba neden bu sorunları yaşıyorum?

CEVAP


Sevgili okuyucumuz, verdiğiniz çok kısa bilgiden rahim ve çevresinde bir enfeksiyonun olduğunu düşündürüyor. Jinekolojik muayene bazı kan testleri ve belki de vajinal smear alınırsa durum daha net ortaya çıkacak, tedaviniz ona göre planlanacaktır. Burada geçirdiğiniz kürtajın bir rolü olup olmadığı da belki anlaşılabilir, sevgiler.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder