Prof. Dr. Derin Kösebay Yan etkileri daha fazla oluyor
HABERİ PAYLAŞ

Yan etkileri daha fazla oluyor

Kadınların tercih ettiği doğum kontrol yöntemlerinden biri de spiral. Spiral doğum yapmış ya da yapmamış kadına takılabilir. Ama doğum yapmamış kadında ufak tefek yan etkiler doğum yapanlardan daha fazla görülür

Anne olur muyum?

25 yaşındayım. 3 aydır adetlerim düzensiz. Sebepleri nelerdir? Hemen bir doktora mı başvurmalıyım? Bu düzensizlik ileride çocuğum olmasını etkiler mi? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, adet düzensizliklerinin pek çok nedeni var. Bunlardan hangisi sizde sorun oluyor ona bakılmalı. Bunun cevabını tabii bir kadın doğum uzmanı verecek. Sizi muayene edecek, ultrasonla bakarak rahim ve yumurtalığı değerlendirecek. Eğer gerekli görürse hormon tahlilleri isteyecektir. Bence gecikmeden bir doktorun fikrini alın.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

10 gün önce başlıyor

29 yaşında kızım. Adetlerim düzenli. Ama adet görmeden 10 gün önce ağrı çekmeye başlıyorum. Bu dönemde ağrılarımın geçmesi için ilaç alıyorum. Bu bir sorun yaratır mı? Doktora gitmek istemiyorum ama bu konuyla ilgili bir sıkıntım olur mu? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, doktora gitmek istememek çok doğru bir yaklaşım değil. Şikayetiniz varken değil, hiçbir şikayetiniz olmasa da belirli aralarla doktor kontrolünü ihmal etmemeniz lazım. Basit bir ağrı kesici ile mesele halloluyorsa durum çok dramatik değildir diye düşünülebilir. Ama siz yine de doktor kontrolünden vazgeçmeyin.

Kısırlık sebebi mi?

35 yaşındayım. 10 yıllık evliyim. Bebek sahibi olmaya çalışıyorum. Doktorum polikistik over sendromu teşhisi koydu. Bu problem doğrudan kısırlık sebebi olabilir mi? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, polikistik over sendromu yumurtlamanın olmaması ile karakterize bir hastalık. Yumurtlama olmazsa gebelik doğal olarak olamaz. Bu konuda tecrübeli bir hekim gerekli tedavileri düzenleyerek gebe kalmanızı sağlayabilir. Size iyi şanslar.

Spiral taktırmam uygun mu?

5 yıllık evli, 30 yaşında kadınım. Spiral taktırmak istedim. Bazı doktorlar “Hiç doğum yapmamış olan kadınlara önermiyoruz” dediler. Bazı doktorlar ise “Takılabilir” dedi. Spiral bana uygun mu, değil mi? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, her ilacın değişik kişilerde değişik etkileri olabilir. Hatta aynı ilaç değişik zamanlarda kullanıldığında farklı etkiler bile yapabilir. Bir doktorun ameliyat tavsiye ettiği bir hastaya bir başka doktor “Sizi takip edelim” diyebilir. Burada her iki doktorun da kendince yararlı gördüğü noktalar vardır (Burada bir kanserli hastadan bahsetmiyorum tabii. O konuda da farklılıklar olabilir). Gelelim sorunuza, bence eğer anatomik bozukluğu yoksa doğum yapmamış irine de spiral takılabilir. Sadece ufak tefek yan etkiler doğum yapanlardan biraz daha fazla görülür.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder