Prof. Dr. Derin Kösebay Yara tedavisinden önce test
HABERİ PAYLAŞ

Yara tedavisinden önce test

Haberin Devamı

Rahim ağzında yara tespit edilen kadınlara öncelikle smear testi yapılıyor. Eğer yapılan testin sonucu temiz gelirse yara ya özel aletler yardımıyla çıkartılıyor ya da donduruluyor. Bu durum gebeliği çok şiddetle etkilemiyor...

Akıntım bitmek bilmiyor

3.5 aylık hamileyken kürtaj oldum. Bu işlem sonrasında akıntı başladı. Doktor ilaç verdi, geçmedi. Başka doktor “Enfeksiyon” dedi, tedavi yine olmadı. 3’üncü kez başka bir doktora gittim. O da ilaçlar verdi, akıntı devam edince smear testi yaptı. Test sonucunu yazıyorum. Şu an akıntım sürüyor. Akıntı konusunda ne yapmam gerekiyor?

CEVAP


Sevgili okuyucumuz, vajinal akıntı konusunda problem yaşamışsınız ve 3-4 doktor değiştirmişsiniz. Haklı olarak doktora gidip şikayet söylenince verilen tedavi ile şikayetin geçmesi beklenir. Ama her zaman böyle olamıyor. Çünkü o şikayeti yapan birçok neden olabiliyor. Doktor kafasında bir plan yapar ve en olasılığı yüksek problemi göz önüne alarak tedaviye başlar. Şikayetler geçmezse, o zaman şu başka tedaviyi uygularım diye düşünebilir. Ama hasta verilen tedaviden cevap alamazsa aynı doktora “İlacınızdan fayda görmedim” demiyor. Hemen ikinci doktora gidiliyor, tedavi başlıyor. Belki ciddi hastalık ve ameliyattan önce ikinci görüş yararlı olabilir ama sık doktor değiştirmenin ben yararı olacağını hiç sanmıyorum. Şimdi sorunuza cevabım: Bir doktora güvenin ve onun tavsiyelerine uyun.

[[HAFTAYA]]


Yara yakıldı ama...

28 yaşındayım ve 8 aydır bebek istiyoruz. Doktora gittik, muayane etti, rahim ağzında 4 santim kist ve yara var dedi. Antibiyotik ve doğum kontrol hapı verdi. Yarayı da dondurdu. Bir ay geçti, kontrole gittim. Kist geçmiş. Doktor yara 1 ay içinde geçmezse tekrar donduracağını söyledi. Sizce yapılanlar doğru mu?


CEVAP

Sevgili okuyucumuz, 4 santimlik bir kist tedavi ile geçmiş (Yumurtalıklarda genç hanımlarda yumurtlama bozukluğu ile ilgili olarak fonksiyonel dediğimiz kistler oluşur ve tedavi edilmese de 1-2 ay içinde geriler). Rahim ağzındaki yaraya gelince; yara için önce smear testi yapılmalı, yaranın ne tip olduğu araştırılmalıdır. Smear sonucu temizse dondurulabilir de, özel aletlerle sadece o yara çıkartılabilir de (Biz ikinci yolu seçiyoruz. Çıkan dokuyu tekrar patolojik incelemeye yollayarak hata oranının düşürüleceğine inanıyoruz). Son olarak doğum kontrol haplarını bıraktıktan birkaç ay sonra gebe kalabilirsiniz. Tabii eğer başka problem yoksa.

Kasıklarımda yanma var

23 yaşında kızım. Kasıklarımda yanma var ve idrarımı kaçırıyorum. Bunun nedeni ne olabilir?

CEVAP


Sevgili okuyucumuz, çok büyük olasılıkla idrar yollarında enfeksiyon söz konusu. Önce idrar tahlili yaptırıp sonra bir kadın doğum uzmanına muayene olun. Belki rahim çevresinde ve yumurtalıklarda da enfeksiyon vardır. Doktorunuzun tedavisi ile şikayetleriniz kısa sürede sona erecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder