Prof. Dr. Derin Kösebay Yaşa göre değerlendirme...
HABERİ PAYLAŞ

Yaşa göre değerlendirme...

Haberin Devamı

Yirmili yaşlarda cinsel ilişkiye girerken korunmak ve anneliği ertelemek uygun. Ama anne adayının yaşı 35 civarındaysa vakit kaybedilmemeli. Çünkü kadının yumurta sayısında düşüşü ve kalitesinde değişiklik olabiliyor..

7 aydır korunmuyoruz

2 düşük yaptım. Şimdi çocuk istiyoruz. 7 aydır denememize rağmen olmuyor. Ne önerirsiniz?

CEVAP
Sevgili okuyucumuz, neden düşük yaptığınız anlaşıldı mı? Önce onun üzerinde durun. Sonra yeni bir gebeliğin neden olmadığını araştırmak gerekir ve pek çok neden olabilir. Rahim kanallarında tıkanıklık mı oluştu? Rahimde düşükler sonucunda problem, bozukluk oldu mu? (Mesela kürtajlardan sonra rahim içi duvarlarında yapışıklıklar oluşabiliyor) Bunlar araştırılmalı. Yaşınızı yazmamışsınız. Eğer yaş 35’i geçiyorsa hormonlar aylar içinde değişiklikler gösterebiliyor. Hormonların incelenmesi gerekebilir. Bütün bu sorulara ancak doktorunuz cevap bulabilir ama siz müracaat ederseniz.

[[HAFTAYA]]

Adetim uzun sürüyor

30 yaşındayım, bekarım. Çok az kan geliyor ama adetim uzun sürüyor. Doktor, bekar olduğum için rahim yolumun çok dar olduğunu söyledi ve beni muayene etmedi. Çok endişeleniyorum. Ne yapmam lazım?

CEVAP
Sevgili okuyucumuz, adetlerin az olması, birçok nedene bağlı olabilir. Rahmin az gelişmiş olması, hormonların yetersiz veya az çalışması, rahim içine yerleşmiş myomlar gibi. Bunların ayırımı ancak muayene edilerek ve gerekli tahlil ve araştırmalar yapılarak anlaşılabilir. Doktorun sizi muayene etmemesini anlayamadım. Bekar da olsa her kadın muayene edilebilir (vajinal olmasa da rektal yoldan -makattan). Ayrıca biz ergenlik çağına girerken her genç kızın muayene olmasını tavsiye ediyoruz. Çünkü doğumsal hatalar, genç kızlığa geçerken meydana gelen değişimlerin normal olup olmadığı bu dönemde incelenmeli. Erken teşhis önemli. Size doktorunuza tekrar başvurmanızı ve muayene olmanızı öneririm.

Yumurtalıklarım çalışmıyormuş

32 yaşındayım, çocuk istiyorum. Bugüne kadar 2 kez düşük yaptım. Doktorun söylediğine göre yumurtalıklarım çalışmıyormuş. Tedavisi var mıdır?

CEVAP
Sevgili okuyucumuz, gebe kalabildiğinize göre yumurtalıklarınızın çalışmadığını söylemek pek mümkün değil. Yumurtalıkların çalışmadığını saptayacak yöntemler var. Ama sorununuzun daha derinlemesine incelenmesi gerekir. İki kere gebe kalmışsınız, neden düşük oldu? Araştırılması lazım. Rahimde sorun mu var? (Yapısal bozukluk, polip, myom vb.). Sizde veya eşinizde başka bir sorun mu var? (Genetik araştırma yapıldı mı?) Jinekolojik endokrinoloji bölümü olan bir hastaneye başvurmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder