Prof. Dr. Derin Kösebay Yumurtalık kanseri riski azalıyor
HABERİ PAYLAŞ

Yumurtalık kanseri riski azalıyor

Gebeliği önlemek için kullanılan yöntemlerden biri tüplerin bağlanması. Bu yöntem gebeliği önlemekle kalmıyor vajinal yoldan giren bazı kanserojen maddelerin yumurtalıklara ulaşmasını da engelliyor. Böylece yumurtalık kanseri riski azalıyor

Tüpleri bağlatsam mı?

31yaşında, 2 çocuk sahibi kadınım. Doğumlarım sezaryen ameliyatıyla oldu. Bu doğumum da sezaryenle olacak. Doktorum “Ameliyatta tüpleri bağlayalım” diyor. Siz ne dersiniz?

[[HAFTAYA]]

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, gebeliği önlemek için en güvenilir yöntemlerden biri tüplerin bağlanması. Eskiden bir sakıncalı tarafı vardı, tüplerini bağlatan kadın ileride çocuk isterse tüplerin açılması ancak ameliyatla mümkündü. Günümüzde tüp bebek o kadar gelişti ki artık böyle durumlarda tüp bebek yöntemleri ile gebelik elde edilebiliyor. Tüplerin bağlanmasının zararı yoktur, bağlanmasının yararı var. Yapılan çalışmalar göstermiştir ki yumurtalık kanseri tüpleri bağlanan hastalarda daha az görülüyor. Bunun nedeni vajinal yoldan giren bazı kanserojenik maddelerin yumurtalıklara kadar ulaşamaması ve bu nedenle yumurtalık kanserinin görülme oranın düşmesi.

Haberin Devamı

Suda doğum mümkün mü?

32 yaşında, 24 haftalık hamileyim. Hamileliğim normal gidiyor. Çevredekiler suda doğumu önerdiler. Bu konuda bilgi verebilir misiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, ben bunun fantezi olduğunu, ağrısız doğum yöntemlerinden bir üstünlüğü olmadığını sanmıyorum. Gebeliği takip eden doktora güveniyorsanız, doğum şekline de karar verirken onun tavsiyelerine uyun. Ayrıca doğum her an sürprizlerle dolu bir eylemdir. Daha önceden verilen bir karar her an yeni duruma göre değişebilir.

Kist küçüldü

Anneme serviks kanseri teşhisi konuldu. Anneme yapılan tedavileri ve sonuçlarını size yazıyorum. Tedaviler bittikten 1 ay sonra çektirdiğimiz filmlerde kitlenin 3.5 santime küçüldüğünü söylediler. Acaba bu gibi tedavilerde en iyi sonuç kitlenin tam olarak bitirilmesi mi yoksa küçültülüp ileriki zamanlarda kaybolması mı?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, annenizin tedavisi şimdilik başarılı gidiyor. Tümör küçülmüş ve belki daha da küçülecektir. İlerleyen günlerde yapılacak kontrollerle durum daha net bir şekilde ortaya çıkar. Bazen bu gibi hastalarda tümörün ortasında canlı tümör hücreli kalabiliyor. Eğer öyle bir durum saptanırsa ameliyat da yapılabilir. Kontrolleri aksatmayın. Sevgiler.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder