Prof. Dr. Derin Kösebay Yumurtlama gerçekleşmiyorsa...
HABERİ PAYLAŞ

Yumurtlama gerçekleşmiyorsa...

Anne olmak isteyen pek çok kadında yumurtlama bozukluğu görülüyor. Aşırı stres, yumurta rezervinin azalması, beyinde hipofiz bezindeki sorunlar nedenlerden bazıları. Doktorunuz tahlilleri yapıp sorunu çözecektir.

Doğumda sorun çıkar mı?

3 yıldır prolaktin yüksekliği için ilaç kullanıyorum. MR sonuçlarımı size yazıyorum. Şimdi hamileyim. Doktorum “Normal doğum yaparsa kanama olabilir. Riske atma, sezaryen ol” diyor. Kadın doğum uzmanı ise “Mikro adenomu riskli bulmuyoruz” diyor. Ben ne yapayım?

CEVAP Sevgili okuyucumuz, mikro adenomun normal doğumda bir problem çıkaracağını sanmıyorum. Ama gebelikte mikro adenom da olsa çapında bir büyüme olur. Görme alanı yapılmasında yarar olabileceğini sanıyorum. Bir beyin cerrahına da danışmakta yarar var, sevgiler...

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Kaç gün erteleyebilirim?

Yakında düğünüm var. Adetimi geciktirmek istiyorum. Bana tavsiye edebileceğiniz bir ilaç ya da yöntem var mı? Varsa adet dönemini ne kadar ileri atabiliriz? Adet döneminden kaç gün önce kullanmak gerekiyor?

CEVAP Sevgili okuyucumuz, adet kanamasını geciktirmek için hormon ilaçlarını kullanmak gerekiyor. Daha çok progesteron hormonu benzeri ilaçlar kullanılmaktadır. İlacın cinsine göre görülecek adet kanamasından 4-5 gün önce başlanıp 10 veya 15 gün kadar kullanıldıktan sonra ilaç kesilir ve birkaç gün sonra kanama başlar.

Çok mu tehlikeli?

31 yaşındayım, 4 yıllık evliyim. İdrar yaparken yanma, akıntı problemi ile bir hafta önce doktora başvurdum. Bazı tahliller istedi ve bana klamidya adlı hastalığa yakalandığımı söyledi. Bu hastalık nedir? Korunmak ve tedavi olmak için ne yapmalıyım?

CEVAP Sevgili okuyucumuz, vajinada oluşabilen bir enfeksiyondur, sık olarak görülmektedir. Uygun tedavi (antibiyotikler gibi) ile kısa sürede şikayetlerinizin geçeceğini zannediyorum.

Yumurtlarım çatlamıyor

Eşimle 4 yıllık evliyiz. 30 yaşındayım. Bebeğimizin olması için tedavi görüyor ama hamile kalamıyorum. Sorunumuz yumurtalarımın çatlamaması. Bunun sebebini veya tedavisini söyler misiniz?

CEVAP Sevgili okuyucumuz, yumurtlamanın (ovulasyon) olmamasının çeşitli nedenleri var. Yumurtalıklardaki bozukluklar (yumurtalık rezervinin azalması -yani işe yarar yumurta hücresinin kalmaması ve buna bağlı estrojen hormon yapımının azalması). Ayrıca polikistik over’de zaman zaman olduğu gibi yumurtalığın dış tabakasının ileri derecede kalınlaşması. Yumurtalıkları uyaran hipofiz ve hipotalamus bezlerindeki sorunlar. Stres, aşırı gerginlik ve daha birçok neden de sayılabilir. Doktorunuz bunları değerlendirecek ve umarım istediğiniz bebeğe sizi kavuşturacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder