Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu 2 kere test yapılmalı
HABERİ PAYLAŞ

2 kere test yapılmalı

Sadece ultrasonda varikosel saptandı diye ameliyat kararı verilmez. Bu operasyondan yüzde 100 fayda görüleceği anlamına gelmez. Varikoseli uzman bir ürolog elle muayene etmeli, 2 kez de sperm testi yaptırıp değerlere bakmalı.

Pıhtılı kan geliyor

36 yaşındayım. Zaman zaman idrara çıktığımda pıhtılı kan geliyor. Acaba neden kaynaklanıyor?

Pıhtılı veya pıhtısız idrarından kan gelen her kişi aksi ispat edilene kadar olası bir idrar yolu kanseri hastası olarak değerlendirilir ve üriner sistemin değerlendirmesi yapılır. İdrar yolu iltihapları, böbrek taşları, prostat büyümesi gibi birçok sebebin bu tip kanamalara neden olabileceğini göz önünde tutarak fazla endişe etmeyin. Ama kısa zamanda bir üroloji uzmanına başvurun.

Haberin Devamı

Baba olur muyum?

28 yaşındayım. 4 yıl önce sağ kasıktan ameliyat oldum. 3 ay sonra sol tarafta kasık fıtığı çıktı, ameliyat olmadım. Baba olabilir miyim?

Vaz deferens adı verilen ve testislerde üretilen spermleri taşıyan kanallar fıtığın oluştuğu kasık kanalından geçtiklerinden fıtık ameliyatlarında zarar görme ihtimalleri mevcuttur.

Bu durum tek taraflı olursa farkına dahi varılmayabilir ama her 2 tarafta da vaz deferens kanalları fıtık ameliyatında hasarlanırsa menide sperm hücreleri bulunmaz ve kısırlık ortaya çıkar. Bu nedenle fıtık ameliyatları yapılırken sperm kanallarına zarar verilmemesi için özen gösterilmelidir.

Farkı nedir?

Varikosel için önerdiğiniz mikrocerrahi ameliyatını açabilir misiniz? Dikişşiz operasyon mu? Kasıktan mı girilir? Kamera yardımıyla mı yapılır? Klasik cerrahiden farkı nedir?

Mikrocerrahi varikosel ameliyatının özelliği bağlanacak olan toplardamar dallarının eksiksiz olarak saptanarak bağlanması, tek birinin bile atlanmaması, bu sırada atardamarın ve lenf kanallarının da tanımlanarak korunması, yanlışlıkla bağlanmamasıdır. Böylelikle hem ameliyat tam olarak, başarı ile yapılmış olur hem de komplikasyonlar görülmez.

Burada önemli olan mikrocerrahi konusunda özel eğitim almış bir androloji uzmanı bulmanızdır. Mikrocerrahi eğitimi üroloji uzmanlığı sırasında sadece bu konuda deneyimli öğreticilerin olduğu yerlerde verilmekte olup standart eğitimin bir parçası değildir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder