Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu 2 kez test yapılmalı
HABERİ PAYLAŞ

2 kez test yapılmalı

Haberin Devamı

Sadece ultrasonda varikosel saptandı diye ameliyata karar vermek doğru değil. Varikosel konusunda uzman bir ürolog elle muayene etmeli, 2 kez de sperm testi yapılıp değerlere bakılmalı...

SORU: Ameliyat şart mı?


30 yaşındayım, testisimdeki ağrıdan dolayı ultrasona girdim. 15 gün sonra ameliyat olacağım. Varikosel neden kaynaklanır? Ameliyat cinsel hayatımda sorun oluşturur mu? CEVAP Bu ultrason bulgularıyla ameliyat doğru olmaz. Ufak bir epididim kisti ve sadece ultrasonda saptanan bir varikosel ameliyat gerektirmez, ameliyattan fayda da görmez. Hatta epididim kistinin alınması sonucu büyük bir ihtimal ile o tarafın meni kanalları da tıkanacaktır. Sadece bu konuda deneyimli bir üroloji uzmanının el ile muayenesinde varikosel belirgin olarak saptanırsa ve bununla birlikte yapılacak en az 2 adet kaliteli spermiyogram tahlilinde değerlerde düşüklük görülürse tercihen mikrocerrahi teknik ile varikosel ameliyatı olmanız gerekir.

[[HAFTAYA]]

SORU: İktidarsız mı olacağım?

26 yaşındayım ve şeker hastasıyım. Şeker hastalığının ileride iktidarsızlık yapabileceği söyleniyor. Bu gerçekten doğru mu? CEVAP Şeker hastalarında hem nörolojik, hem de damarsal sorunlar ortaya çıkabiliyor. Şeker hastalığı özellikle tedavi edilmediği taktirde sinir sistemi üzerinde son derece olumsuz etkiler yaratır. Göz sinirlerini tahrip ederek görmeyi engelleyebileceği gibi penise beyinden mesaj ileten sinirler üzerinde de tahribat yapabilir. Bu sistemin çalışmaması da iktidarsızlığa neden olabilir. Ayrıca şeker hastalığında ortaya çıkabilen ciddi damarsal sorunlar da penise giden kan miktarını azaltarak sertleşme bozukluğu yapar.

SORU: Ameliyat mı olmalı?


Oğlum 11 aylık, testisleri aşağı iner mi? Ya da biri indiğinde sorun olur mu? Doktor “İlaç tedavisi yaparız. O da olmazsa ameliyat” dedi. CEVAP Doğumda testislerin her ikisinin veya birinin torbada olmaması halinde birkaç ay beklenebilir. Muayene sonuçlarına göre 4-5’inci aylardan itibaren ilaç tedavisi denenebilir. Netice alınamıyorsa çocuk bir yaşına girmeden ameliyat edilerek testisler yumurtaya indirilmelidir. Geç kalınması olumsuz sonuçlara neden olabilir. Bir yaşına basmadan bu konuyu halletmelisiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder