Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu 3 gün ara verin
HABERİ PAYLAŞ

Spermiyogram testi uzman ellerde yapılmalı. Çok hassas olan testi yaptıracak erkeğin mutlaka 3 günlük bir cinsel perhiz yapması gerekir. Sonuçlar ancak bu şekilde doğru olacak, doktoru yanıltmayacaktır.

Çocuğum olacak mı?

33 yaşındayım. Sperm testi yaptırdım; 20 milyon çıktı. Acaba bu sonuçlarla çocuğum olur mu?

Çocuk olması sadece sperm testinden anlaşılmaz. Spermiyogram adı verilen bu test çok hassas bir tetkik olup 3 günlük (ne daha çok, ne daha az) cinsel perhiz sonrası ve bazı hususlara çok dikkat ederek ve özel bir ortamda verilmelidir. Sonuçların güvenilir olması için bu testi çalışan laboratuvar elemanının bu konuda bilgili ve deneyimli olması şarttır. Otomatik sperm sayımı yapan makineler güvenilir değildir.

Haberin Devamı

Krem faydalı olur mu?

Prezervatif kullanırken bile erken boşalma oluyor. Anestezik kremlerin faydası olur mu?

Cinsel birleşme gerçekleştikten sonra her iki partneri de tatmin edecek makul süre geçmeden erkeğin boşalarak cinsel organının gevşemesi ve cinsel ilişkinin zamansız olarak sonlanmasına erken boşalma denir. Pratikte bu duhulden sonra ilişkiyi aktif olarak en az 3-5 dakika sürdürebilmektir. Burada önemli olan partnerlerin uyumudur. Bazı çiftler çok daha kısa sürede beraberce orgazm olurken bazılarında bu süre belirgin şekilde uzayabilir. Hem kadının hem erkeğin fazla uzayan cinsel ilişkiden fiziksel olarak rahatsız olması mümkündür. Bu sorun çoğunlukla psikolojik kökenlidir. Cinsel yaşamda acemilik, partnere alışık olmama, rahat ortamda olmama gibi çeşitli etkenlerden kaynaklanabilir.

Yine mi ameliyat?

24 yaşındayım. Nisan’da varikosel ameliyatı oldum. İki taraf da tekrarladı. Renkli ultrason çektirdim. Yeniden ameliyat gerekiyormuş. Çaresi yok mu? Hep ameliyat mı olmalıyım?

Varikosel tanısı sadece ultrasona bağlı olarak konulmaz. Ayrıca, varikosel nüks etmez, ameliyattan sonra varikoselin devam etmesi ameliyatın yeterli olmamasından kaynaklanır. Mikrocerrahi harici teknikler en iyi ellerde yapılsalar dahi yüzde 40 kadar bu durum ortaya çıkabilir. Ameliyatın yeterli olması halinde tekrarlanması da gerekmez. Bu konuda deneyimli bir merkezi, bir üniversite kliniğini tercih etmeyi düşünebilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder