35 yaşından önce alınmalı

30 Nisan 2018, Pazartesi 05:00
AA
Torbaya inmeyen testisin diğer tarafta yer alması çok rastlanan bir durum değil. Vücutta kalan testisler işe yaramadığından 35 yaşından önce ameliyatla alınabilir. Böylece içte kalıp kanserleşme riski taşıması önlenir.

SORU: Prostatım olabilir mi?

45 yaşındayım. Son 1 senedir geceleri 2-3 defa tuvalete kalkıyorum ve idrarımı kesik kesik yapıyorum. Babam prostat ameliyatı olmuştu, acaba prostatım olabilir mi?

CEVAP

Yaşınız prostat sorunu için biraz erken. Prostat ile ilgili bir sorun olabileceği gibi farklı sorunlar da bu duruma neden olabilir. Bir üroloji uzmanına başvurmanızda fayda var.

SORU: Sol taraf gelişmemiş

26 yaşındayım. Tek testisim yok. Küçükken iki kez sağ tarafımdan ameliyat oldum ama testisi bulamıyorlar. Yıllar sonra bulunamayan testis sol kasıkta çıktı. Doktor “Bunu almalıyız, sana faydası yok” dedi. Sizce bu gelişmeyen testisi aldırmalı mıyım? Alınmazsa zararı olur mu?

CEVAP

Torbada olmayan testisin diğer tarafta olması cross ectopy denilen ve nadir rastlanan bir durumdur. Bu gibi vücut içinde kalmış olan testisleri hiçbir işe yaramadıklarından ve ileride kanserleşme riski de taşıdıklarından 35 yaşından genç olanlarda ameliyatla almak mümkündür.

SORU: Engelliyorum

20 yaşındayım. Sık mastürbasyon yapıyorum ve meninin dışarı çıkmasını engelliyorum. Son günlerde böbrekler ve testislerimde ağrılar oluşmaya başladı. Sizce bu normal mi?

CEVAP

Boşalmayı engellemek ve çok sık mastürbasyon yapmak bu tip ağrılara neden olabilir. Kendinizi gereksiz yere zorlamayın.

SORU: Neden eğri?

22 yaşındayım. Cinsel organımın eğriliği beni çok rahatsız ediyor. Ameliyat gerekir mi, nerede yaptırmalıyım? Kaça mal olur?

CEVAP

Doğuştan olan ve cinsel ilişkiyi imkansız veya zor hale getiren penis eğrilikleri ameliyat ile düzeltilebilir. Bu ameliyat sonucu eğrilik tamamen geçebilir veya azalabilir. Ama peniste de 2 santim kadar kısalma ortaya çıkabilir.

SORU: İlaç sayesinde baba olabilecek miyim?

7 aydır evliyim. Bbebek istiyoruz. Doktora gittik. Spermde hareketsizlik varmış, bir ilaç verdi ve 1 ay kullanmamı söyledi. Ardından da “4 ay sonra tekrar gel” dedi. Acaba bu hapla sorunumdan kurtulup baba olabilecek miyim?

CEVAP

Bahsettiğiniz ilacın sperm hareketliliğine olumlu etkisi yoktur. Hormonal durumu uygun bazı kişilerde sperm sayısını arttırmak için kullanılan ama yüksek östrojenik etkisi nedeniyle benim tercih etmediğim bir ilaçtır. Androloji konusu ile ilgilenen bir üroloji uzmanı size daha yararlı olacaktır. Bu konuda üniversite hastaneleri de size yardım edebilir.
Sıradaki haber yükleniyor...