Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu 6 ayda bir kontrole...
HABERİ PAYLAŞ

6 ayda bir kontrole...

Kısırlığa neden olan varikosel spermin kalitesini ve yapısını bozarak erkeğin baba olmasını engelleyebilir. 6 ayda bir sperm testi yaptırarak durumunuzu kontrol altında tutabilirsiniz.

SORU: Çocuğum olmazsa...

29 yaşındayım. Sağ yumurtalığımda varikosel var. Acaba spermlerin yapısının bozulup bozulmadığını nasıl öğrenebilirim? Çocuğum olmazsa diye evlilikten korkuyorum. Ne yapmalıyım?

[[HAFTAYA]]

CEVAP: Varikoselin sperm üretimini bozup bozmayacağı ve ne sürede bozacağı tamamen kişinin yapısına bağlıdır. 6 ayda bir yapılacak sperm tahlilleriyle takip edilmelidir. Bu tahlilin tercihen aynı laboratuvarda yapılması, androloji departmanı olan ve bu konuda ehil olduğu bilinen bir yerin tercih edilmesini öneririm.

Haberin Devamı

SORU: Eğrilik düzeltilir mi?

Penisimde aşağıya doğru bir eğrilik var. Bu ilaçla ya da ameliyatla düzeltilebilir mi?

CEVAP: Bu eğrilik cinsel ilişkiye engel değilse, ağrı yapmıyorsa ve zamanla artmıyorsa hiçbir tedavi gerektirmez. Bu dediklerimin mevcut olması halinde ve sadece çok gerekli olan vakalarda ameliyat yapıyoruz.

SORU: Düşük sperm sayısıyla baba olabilir miyim?

Sperm testi 4 milyon çıktı. Doktor sol varikosel olduğunu söyledi. Ameliyat oldum, 3 hafta sonraki sperm testi 1 milyon çıktı. Doktor “Zamana bırak, 6 ay ile 9 ay içerisinde bir sonuç alabilirsin” dediler. Bu düşük sayıyla benim çocuk sahibi olmam sizce yüzde kaçtır? Ben çocuk sahibi olmak istiyorum?

CEVAP: Sanırım yazımı yanlış anlamışsınız, varikosel ameliyattan sonra tekrarlamaz demek ameliyattan sonra varikoseliniz kalmaz anlamına gelmez. Eski teknikler ile yapılan cerrahilerde ameliyattan sonra varikoselin yüzde 40 ihtimal ile devam ettiği yani ameliyatın 100 hastanın 40 kadarında etkisiz olduğu saptanmıştır. Bu nedenle 15 seneyi geçen bir süredir sadece mikrocerrahi teknik ile varikosel ameliyatı yapıyorum ve eski teknikleri uygulamıyorum. Bu süreçte yetişen asistanlarımız da artık sadece bu yöntemi uygulamaktadır. Eğer muayenenizde varikosel saptanırsa ehil ellerde düzeltici mikrocerrahi ameliyat ile varikoselden kurtulabilir, operasyonun faydasını görebilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder