Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Acele etmeye gerek yok
HABERİ PAYLAŞ

Acele etmeye gerek yok

Yumurtayı saran 2 katlı zarın arasındaki sıvının normalden çok olmasına hidrosel adı verilir. Ciddi bir durum yoksa, hidrosel fazla ya da gergin değilse, sperm değerleri de normalse baba olma çağındakilerin ameliyat olmak için acele etmesine gerek yok.

SORU: Yaşıma göre çok mu istekliyim?

32 yaşında, evli erkeğim. Haftada 2-3 kez eşimle ilişkiye girdiğim halde 6-7 defa mastürbasyon yapıyorum. Hem ilişkiden hem de mastürbasyon yapmaktan zevk alıyorum. Bendeki aşırı cinsel istek acaba bir hastalık mı? Çok mu istekliyim?

Haberin Devamı

CEVAP

Yaşınıza göre haftada 10 kez boşalma ihtiyacınız normal sınırlar içerisinde kabul edilmelidir. Sizin sorununuz cinsel tercihte ağırlığı mastürbasyona vermenizden ibaret. Bu da sizin bir tercihiniz olarak kabul edilebilir ve bir sorun olarak değerlendirilmeyebilir. Bir doktora başvurmanız için herhangi bir sebep olmadığı kanaatindeyim.

SORU: Testis ameliyatı kısırlığa neden olur mu?

Sağ testisimde şişme var. Diğerinin neredeyse 3 katı. Yapılan testis ameliyatlarının kısırlığa yol açtığını öğrendim. Bu yüzden ameliyat olmak istedim. 3 yıldır bu sorunla boğuşuyorum. Yol gösterin.

CEVAP

Testisin bu kadar büyümesi nadiren bazı testis tümörlerinde görülebilirse de torbadaki büyüme hali daha sıklık ile hidrosel ve fıtık hallerinde ortaya çıkar. Hidrosel yumurtayı saran 2 katlı zarın arasında olan sıvının normal miktarından daha fazla olmasıdır. Belirlenemeyen bir nedene bağlı gelişebileceği gibi bazıları hayatı tehdit edebilecek kadar önemli sorunların da belirtisi olabilir. Eğer ciddi bir durum yok ise ve hidrosel fazla veya gergin değil ise, sperm değerleri de normal sınırlar içinde ise çocuk sahibi olma çağındaki erkeklerde ameliyat için aceleci olmamak gereklidir. Hidrosel ısı artışı ve dolaşım bozukluğu yaparak yumurtadaki sperm üretimini bozup kısırlık yapabilir ama ameliyat sonrası oluşan durumda da sperm kanallarının etkilenmesi mümkündür. İleri yaşlarda böyle bir sorun olmadığından rahatsızlık veren hidroseller ameliyat ile düzeltilebilir. Ayrıca varikosel ameliyatlarında lenf kanallarının bağlanması komplikasyon olarak hidrosel oluşturur ve kısırlığı engellemek için yapılan bir ameliyat amacına ters sonuçlar da verebilir.

Haberin Devamı

SORU: Sünnet yüzünden mi erken boşalıyorum?

36 yaşında, evli, 1 çocuk babasıyım. Erken boşalma sorunum var. Bir de sünnetli değilim. Acaba bu yüzden mi erken boşalıyorum, merak ediyorum. Şimdi sünnet olmak istesem bana bir zararı olur mu? Doktorlar yaparlar mı? Bir de hangi doktora başvurmalıyım?

CEVAP

Bir üroloji uzmanı ile görüşürseniz sizin isteğinize de saygı duyarak sünnetinizi yapacaktır. Fakat bu işlem tek başına erken boşalmaya bir fayda sağlamaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder